Το ερώτημα «Τι θα συμβεί στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών όταν σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις» θέτει το ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronic Engineers), η μεγαλύτερη τεχνική επαγγελματική οργάνωση του κόσμου, επισημαίνοντας ότι οι εταιρίες του κλάδου θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση.

«Πρέπει να γίνει δουλειά γι αυτούς (σσ. τις εταιρίες φ/β) ώστε να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην αγορά όταν τελειώσει η ευνοϊκή μεταχείριση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του ΙΕΕΕ και Ακαδημαϊκός, Marko Delimar.

Σύμφωνα με το ΙΕΕΕ, η βασική κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούν οι εταιρίες του κλάδου είναι εκείνη της συνεργασίας σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα “οχυρώσουν” τη βιομηχανία προκειμένου να είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις.

Όπως επισημαίνει ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΙΕΕΕ, στην ηλιακή βιομηχανία ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ ενώ οι επιδοτήσεις στις διάφορες αγορές παγκοσμίως αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι η καινοτομία αποτελεί πλέον το σημαντικότερο συστατικό ώστε ο κλάδος να επιβιώσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω, το ΙΕΕΕ εκτιμά ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου ώστε αφενός οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες να φτάσουν στο επίπεδο των υπόλοιπων και αφετέρου η ίδια η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική ώστε να μπορεί να επιβιώσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το ΙΕΕΕ θέτει για παράδειγμα το ζήτημα των έξυπνων δικτύων, προτείνοντας χώρες με πιο προηγμένη βιομηχανία φωτοβολταϊκών, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με εκείνες όπου η ηλιακή βιομηχανία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Πηγή: energypress.gr