Πακέτο με κίνητρα ετοιμάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με στόχο να δελεάσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να τηρήσει τους στόχους του μνημονίου, γράφουν οι Financial Times σε ανταπόκριση από Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Στο πιθανό πακέτο, σύμφωνα με την εφημερίδα περιλαμβάνονται περαιτέρω μειώσεις στο επιτόκιο των δανείων από τους επίσημους πιστωτές και παράταση στις περιόδους αποπληρωμής, καθώς επίσης και κονδύλια για επενδύσεις σε προγράμματα δημοσίων έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ως προϋπόθεση βεβαίως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου των Βρυξελλών, είναι η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί υπό τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, από τον οποίο οι εταίροι θα αναμένουν δέσμευση τήρησης του μνημονίου.

Η εφημερίδα προσθέτει πάντως ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν αποκλείουν την κατάθεση της ίδιας πρότασης και σε μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνεται στο άρθρο, ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει μαλακώσει τον τόνο του τις τελευταίες ημέρες όταν αναφέρεται στο μνημόνιο. Παρόλα αυτά η προεκλογική ρητορική του έχει δημιουργήσει αρνητική διάθεση απέναντι στο κόμμα του και πολλοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι θα είναι πρόθυμος να δεσμευθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται επίσης ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι πολύ διστακτικοί να συζητούν δημοσίως οποιαδήποτε πιθανότητα χαλάρωσης των όρων του μνημονίου από φόβο μήπως νομιμοποιήσουν τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα και ενισχύσουν τα ποσοστά του στην κάλπη.

Οι Financial Times τονίζουν ότι παρά τις παραχωρήσεις που συζητούνται, οι εταίροι παραμένουν αντίθετοι σε μεγαλύτερες αλλαγές στο μνημόνιο, όπως τροποποίηση ή καθυστέρηση των στόχων για το έλλειμμα. Επιμένουν μάλιστα ότι οι παραχωρήσεις θα προϋποθέτουν τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στην τήρηση των συμφωνηθέντων στόχων.

Πιστεύουν δε ότι η προσφορά κονδυλίων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Eπενδύσεων θα είναι αρκούντως δελεαστική για τη νέα κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να τονώσει την αγορά εργασίας βραχυπρόθεσμα αν οι επενδύσεις γίνουν γρήγορα και με σημαντικά ποσά. Χρήματα από αυτό το πρόγραμμα εξετάζεται να δοθούν για την αναβάθμιση κυβερνητικής περιουσίας ώστε να γίνει πιο ελκυστική για πώληση στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ένα πρόγραμμα που ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι θα αναστείλει, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Πηγή: euractiv.gr