Έκτακτα μέτρα -όπως η παροχή ρευστότητας αν χρειαστεί- προετοιμάζουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Reuters, η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει ρευστό στο τραπεζικό της σύστημα προκειμένου να το «θωρακίσει» έναντι της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Eurogroup για πιθανή τηλεδιάσκεψη μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Ο Eπίτροπος Olli Rhen αποφάσισε να μην μεταβεί στην σύνοδο του G20, ενώ η Merckel θα καθυστερήσει την αναχώρηση της από το Βερολίνο για να πληροφορηθεί εκεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην χώρα μας.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, εξάλλου, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει περιθώριο 100 ημερών για να εφαρμόσει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα ώστε να πείσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Γερμανία: Όχι στους εκβιασμούς

Σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή” ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidman , ξεκαθαρίζει ότι η μη εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας της δανειακής σύμβασης οδηγεί σε τερματισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Εκτιμά ότι μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στην ευρωζώνη και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα επηρεάσει όλους. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μια χώρα να μας εκβιάζει λόγω των συνεπειών της μετάδοσης της κρίσης», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δηλώνει επίσης στην “Καθημερινή” ότι η γερμανική Βουλή και γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτούν να δώσουν περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα. Παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο να σταματήσει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Πηγή: euractiv.gr