Με μία πρωτοφανή κίνηση, οι επικεφαλής των Πολιτικών Ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισαν να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις με κράτη μέλη της ΕΕ σε πέντε μεγάλα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να αναθεωρηθούν μονομερώς οι κανόνες που σχετίζονται με τη συμφωνία Schengen.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , Martin Schulz, ανακοίνωσε την απροσδόκητη κίνηση κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της ολομέλειας στο Στρασβούργο χθες (14 Ιουνίου).

“Είναι άνευ προηγουμένου η εξέλιξη αυτή ,που σημαίνει ότι στη μέση της νομοθετικής διαδικασίας, ένα συν-νομοθετικό σώμα αποκλείει ένα άλλο,” δήλωσε ο Schulz.

Το επίμαχο θέμα είναι ότι ελήφθη μονομερώς από το Συμβούλιο (ενώ απαιτείται συναπόφαση με το Κοινοβουλιο) η απόφαση των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών των 27 της ΕΕ, ομόφωνα στις 7 Ιουνίου για τους νέους κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εισαγάγουν εκ νέου εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους στην ελεύθερη περιοχή Schengen , χωρίς την παραπομπή του θέματος στο Κοινοβούλιο.

«Η προσέγγιση του Συμβουλίου ΔΕΥ στις 7 Ιουνίου αποτελεί ένα ‘χαστούκι’ για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και είναι απαράδεκτη για τους άμεσα εκλεγμένους αντιπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών,” δήλωσε ο Schulz.

“Αυτός είναι ο λόγος που το [Κοινοβούλιο] αναγκάζεται να λάβει αυτά τα αυστηρά μέτρα.”

Με πλειοψηφική απόφαση, οι επικεφαλης των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου αποφάσισαν να μπλοκάρουν την πρόοδο σε πέντε κύριους φακέλους που σχετίζονται με υποθέσεις Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων του κώδικα συνόρων Schengen , τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και τον προϋπολογισμό του 2013 που σχετίζεται με την εσωτερική ασφάλεια.

Η απόφαση ελήφθη ενώ οι διαπραγματεύσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ ήταν ακόμη σε εξέλιξη για το πακέτο της μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης του Schengen , που αποτελείται από δύο βασικές νομοθετικές υποθέσεις, αφενός για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων (έκθεση Weber) και αφετέρου για την αξιολόγηση του Schengen (Coehlo έκθεση) .

Ομιλητές από όλες τις Πολιτικές Ομάδες της Ευρωβουλής επέπληξαν τη Δανική Προεδρία της ΕΕ λέγοντας ότι «πρόκειται για άμεση επίθεση στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».

“Από την πλευρά μου, από το βράδυ της 7ης Ιουνίου, η δανική προεδρία δεν είναι πια ένας αξιόπιστος συνομιλητής», δήλωσε ο Joseph Daul, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Κόμματος του Λαού, το μεγαλύτερο στο Κοινοβούλιο.

Και πρόσθεσε ότι “Από τώρα έως τα μεσάνυχτα της 30 Ιουνίου, θα απευθυνόμαστε αποκλειστικά είτε προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή ανεπίσημα προς την επόμενη προεδρία, της Δημοκρατίας της Κύπρου»

Πηγή: euractiv.gr