Το φάρμακο είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι εκπρόσωποι του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας τονίζοντας πως ότι και να γίνει αυτοί θα παραμείνουν στην πατρίδα δίπλα στον έλληνα ασθενή και θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Εξάλλου όπως αναφέρει έρευνα της εταιρείας Mckinsey που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δημήτριος Δέμος ο κλάδος αποτελεί βασικό πυλώνα για την ελληνική οικονομία.

Η ΠΕΦ με 39 επιχειρήσεις, 21 εργοστάσια εκ των οποίων τα 6 προσανατολίζονται κυρίως στις εξαγωγές, (ακόμη και στις ΗΠΑ γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων), με 8.500 άμεσα εργαζόμενους και 15.000 έμμεσα μπορεί να εγγυηθεί την τη φαρμακευτική κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών της χώρα και τη μείωση των εισαγομένων φαρμάκων ώστε το ελληνικό φάρμακο να γίνει πραγματικά το φάρμακο της κρίσης.

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να υπάρξει μια σταθερή πολιτική και μια ριζική αναθεώρηση στην πολιτική του φαρμάκου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτριος Δέμος εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως όπλο κατά της υπερσυνταγογράφησης που όπως σημείωσε είναι πρόβλημα για τον κλάδο.

Στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ο Κος Δέμος τόνισε ότι αυτό είναι ένα σενάριο από το όποιο οι επιχειρήσεις θα ζημιωθούν, θα καταποντιστεί η ανταγωνιστικότητα τους ενώ θα ευνοηθούν οι ξένοι επιχειρηματίες που θα έρθουν στην χώρα και θα αγοράζουν φθηνά τα ελληνικά εργοστάσια.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει οδηγήσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε όρια οικονομικής ασφυξίας είναι η έλλειψη ρευστότητας αφού χωρίς μια σταθερή ροή χρημάτων δυσχεραίνεται η δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ ενώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα υπολογίζονται γύρω στα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ. Και εκτός από όλα αυτά υπάρχει και το κούρεμα των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI+ τα οποία από 2,4 δις. ευρώ, τώρα έχουν φθάσει στα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Η διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου επεσήμανε ότι το διακύβευμα της νέας κυβέρνησης στο χώρο του φαρμάκου θα πρέπει να είναι «παραγόμενα ή εισαγόμενα φάρμακα» ενώ και τα άλλα μέλη της ΠΕΦ Θεόδωρος Κωλέττης Βασίλειος Κάτσος Γιώργος Παπαζογλου Νίκος Μπουφίδης και Βασίλης Πενταφράγκας τόνισαν ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Πηγή: healthview.gr