Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κατανάλωση ψαριού συσχετίζεται με την καλή λειτουργία της καρδιάς. Νέες έρευνες όμως έρχονται στο φως οι οποίες συσχετίζουν την κατανάλωση ψαριού και με ευεργετικά για τον εγκέφαλο αποτελέσματα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διεξήγαγαν μακροχρόνιες έρευνες, τα ευρήματα των οποίων δείχνουν ότι η κατανάλωση ψητού ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer). Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση ψαριού φαίνεται να σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής (MCI), νόσου η οποία, με τη σειρά της, συχνά οδηγεί σε εμφάνιση Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής. Πώς, όμως, μπορούν να εξηγηθούν;

Αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες σε άτομα που κατανάλωναν συστηματικά ψάρι έδειξαν ότι αυτά είχαν περισσότερο ποσοστό φαιάς ουσίας του εγκεφάλου από άτομα των οποίων η διατροφή δεν περιελάμβανε συστηματική κατανάλωση ψαριού. Αυτό που είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε σε αυτό το σημείο είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό φαιάς ουσίας είναι, πιθανώς, ένδειξη άθικτης μνήμης και λειτουργιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σκέψη, ενώ συρρίκνωση του εγκεφάλου, δηλ. μειωμένος όγκος φαιάς ουσίας, έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Ο Δρ. Cyrus Raji του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει μια ευθεία συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριού, τη δομή του εγκεφάλου και τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν ψητό ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη διατήρηση του όγκου της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που προσβάλλονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Η μελέτη έγινε σε 260 άτομα, κανένα από τα οποία δεν είχε εμφανίσει τη νόσο ή είχε παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα μνήμης μέχρι την έναρξη της μελέτης. Από τους συμμετέχοντες σε αυτή, οι 163 έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και οι περισσότεροι από αυτούς, 1-4 φορές την εβδομάδα. Σε μια περίοδο 5-10 χρόνων οι συστηματικοί «ψαροφάγοι» είχαν σχεδόν 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν συστηματικά ψάρι.

Ο Δρ. Cyrus Raji πρόσθεσε ότι η κατανάλωση ψητού ψαριού ‘’χτίζει’’ μεγαλύτερους και υγιέστερους νευρώνες (σ.σ. νευρικό κύτταρο) και ότι αυτή η απλή διατροφική συνήθεια αυξάνει την αντίσταση του εγκεφάλου στη νόσο Αλτσχάιμερ και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά ψάρι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ σχετικά με δεξιότητες σκέψεις, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικής μνήμης η οποία σχετίζεται με τη συγκέντρωση σε μια εργασία και τη μεταφορά πληροφορίας στη βραχύχρονη μνήμη. H λειτουργική μνήμη είναι αυτή που καταστρέφεται από το Αλτσχάιμερ και βρέθηκε υψηλότερη σε ανθρώπους που έτρωγαν ψητό ψάρι σε εβδομαδιαία βάση.

Η παραπάνω έρευνα δεν είναι η μόνη που πιστοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης ψαριού. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε ψάρι πιθανώς να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, αλλά και τη χαρακτηριστική στην άνοια εμφάνιση απώλειας μνήμης. Τέλος, μελέτες σε πληθυσμούς στην Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία -οι οποίοι ακολουθούσαν τυπική μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ψάρι, φρούτα και λαχανικά- έδειξαν ότι η τελευταία μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο.

Πηγή: healthview.gr