Ένα πακέτο τσιγάρων μπορεί να κοστίζει 3 ή 4 ευρώ, όμως επί της ουσίας η αξία του ξεπερνά τα 100 ευρώ, με βάση το κόστος του πρόωρου θανάτου που αυτό προκαλεί, σύμφωνα με Iσπανούς ερευνητές.

Η μελέτη του Πολυτεχνείου της Καρθαγένης, υπό τον Άνχελ Λόπεθ Νίκολας, που δημοσιεύτηκε στην ισπανική επιθεώρηση για θέματα δημόσιας υγείας “Revista Espanola de Salud Publica”, σύμφωνα με το Live Science, εκτιμά ότι ένα πακέτο τσιγάρων των 3 έως 4 ευρώ έχει αληθινό κόστος 107 ευρώ για τους άνδρες και 75 ευρώ για τις γυναίκες (το κόστος είναι μικρότερο σε αυτές, επειδή αντιμετωπίζουν, προς το παρόν, μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από το κάπνισμα).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα κόβει κατά μέσο όρο 7,13 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα και 4,5 χρόνια από μια γυναίκα. Για τα χαμένα αυτά χρόνια ζωής υπολογίζεται μια χρηματική αξία (κόστος) με βάση τη μέθοδο της λεγόμενης “αξίας στατιστικής ζωής”, που αντικατοπτρίζει τα χρήματα, τα οποία ένας άνθρωπος ή μια κυβέρνηση είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν προκειμένου να απομακρύνουν την πιθανότητα θανάτου ή, εναλλακτικά, να μειώσουν το κόστος του θανάτου.

Μια ανάλογη εκτίμηση για τις ΗΠΑ, που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό οικονομικών της υγείας “Journal of Health Economics”, είχε υπολογίσει ότι το πραγματικό κόστος ενός πακέτου τσιγάρων (το οποίο στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο κοστίζει 5,5 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 4 ευρώ) φτάνει τα 222 δολάρια (περίπου 159 ευρώ).

Οι «νυχτερινοί τύποι» καπνίζουν περισσότερο

Παράλληλα, μια ξεχωριστή φινλανδική έρευνα του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Addiction” (Εθισμός), διαπίστωσε ότι οι “νυχτερινοί τύποι” είναι πιο πιθανό να καπνίζουν σε σχέση με τους “πρωινούς τύπους” και, επιπλέον, κόβουν πιο δύσκολα το κάπνισμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 23.000 ζεύγη διδύμων επί 30 χρόνια και ανακάλυψαν ότι όσοι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως “ξενύχτηδες”, είναι πιο συχνοί και διαχρονικά εθισμένοι καπνιστές. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η νικοτίνη του τσιγάρου, η οποία είναι διεγερτική ουσία, κρατάει άγρυπνους τους καπνιστές, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή κάτι (άγνωστο ακόμα) να ευνοεί το κάπνισμα στους “βραδινούς τύπους”. Μια ευλογοφανής ερμηνεία, είναι ότι επειδή μένουν μέχρι αργά σε εστιατόρια, μπαρ ή γενικά με παρέα, μπαίνουν ευκολότερα στον πειρασμό να καπνίσουν.

Πηγή: healthview.gr