Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας συνολικά έντεκα ευρωπαϊκών τραπεζών προέβη την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα συνεχίσει τις υποβαθμίσεις των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.

Η απόφαση του Moody’s αφορά πέντε ολλανδικές τράπεζες -μεταξύ των οποίων τις Rabobank, ING και ABN Amro – τρεις γαλλικές, μία από το Βέλγιο, μία από την Ιταλία και άλλη μία από το Λουξεμβούργο.

Οι γαλλικές τράπεζες Natixis, Credit Foncier de France και Banque Palatine (όλες θυγατρικές του ομίλου BPCE) υποβαθμίστηκαν κατά μία ή δύο μονάδες, πέφτοντας στη βαθμίδα Α2. Στην ίδια κατηγορία έπεσαν και οι δύο τράπεζες από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ενώ η ιταλική UniCredit Leasing υποβαθμίστηκε από το Α3 στο Baa2.

Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης διαμηνύει ότι στις υποβαθμίσεις δεν ήταν «κεντρικό σενάριο ο αυξημένος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

«Αν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ καταστεί κεντρικό σενάριο της Moody’s, θα χρειαστούν περαιτέρω αξιολογήσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες» προειδοποιεί.

Την άποψη ότι οι αγορές πρέπει να δώσουν χρόνο στην Ευρώπη, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου, εξέφρασε στο μεταξύ ο Όλι Ρεν,

Πηγή: skai.gr