Το χρηματιστήριο έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας με μια εντυπωσιακή άνοδο, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει κυβέρνηση που δεν αμφισβητεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την τήρηση των δεσμεύσεων. Την ίδια ώρα όμως οι άνθρωποι της Citi παρά τις επαφές που είχαν με πρωτοκλασάτα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν στην άποψή τους, ότι η χώρα μέσα σε μια διετία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Η έκθεση που υπογράφεται τις τελευταίες ημέρες από έναν γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας τον κ. Λάμπρο Παπαδόπουλο δίνει πιθανότητες 50-70% για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Διαβλέπει ότι ακόμα και με τη Νέα Δημοκρατία στον πυρήνα της νέας κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχει τους στόχους. Αυτό δείχνει ότι οι αμφισβητήσεις θα παραμείνουν πολύ μεγάλες ακόμα και μετά την Δευτέρα.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αποτελεσματικά και ζυγισμένα αλλά όλα αυτά θα κριθούν την Κυριακή. Ο πολιτικός χρόνος τρέχει ταχύτατα. Την ίδια ώρα πολλά θα εξαρτηθούν από το διεθνές περιβάλλον καθώς η έξοδος της Ισπανίας από τις αγορές πολλαπλασιάζει τα κονδύλια που απαιτούνται για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια.

Η άνοδος των επιτοκίων της Ιταλίας στην τριετία που έφτασαν στο 5,3% και ανέβηκαν κατά 50% βάζουν στο κάδρο και την μεγάλη οικονομία του νότου δημιουργώντας πλέον ένα πολύ σύνθετο παζλ ενόψει της 28ης Ιουνίου. Όλα αυτά δείχνουν ότι θα είναι πολύ σύνθετο πια το παζλ στο οποίο η ελληνική πλευρά θα κληθεί να κινηθεί. Οσο πιο αδύναμη θα είναι πολιτικά και μη ξεκαθαρισμένη οικονομικά τόσο τα ρίσκα θα είναι αυξημένα. Και όλα αυτά όταν η ενεργοποίηση του ERF σαν βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να μπει στην ατζέντα της 28ης Ιουνίου, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr