Μια κλήση τριάντα δευτερολέπτων χρησιμοποιώντας το Skype μπορεί να σας βάλει στη φυλακή για 15 χρόνια στην Αιθιοπία, σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε στη χώρα! Ο νόμος ουσιαστικά ποινικοποιεί οποιαδήποτε χρήση υπηρεσιών VoIP (Voice over IP), όπως το Skype και Google Voice κλείνοντας ένα «παραθυράκι» με το οποίο μπορούσαν μερικοί πολίτες να επικοινωνούν χωρίς να παρακολουθούνται.

Το δίκτυο επικοινωνίας ολόκληρης της χώρας ελέγχεται από την κυβερνητική Ethio Teleco. Με τον νέο νόμο η εταιρεία αυτή μπορεί να απαγορεύσει και να παρακολουθήσει τη χρήση όχι μόνο υπηρεσιών VoIP αλλά και βίντεο κλήσης, social media, e-mail κτλπ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 15 χρόνων και υψηλά πρόστιμα.

Οι αρχές της Αιθιοπίας ισχυρίζονται ότι αυτά τα δραστικά μέτρα είναι απαραίτητα για την διασφάλιση από απειλές ασφαλείας. Προφανώς, βέβαια, η κίνηση αυτή θεωρείται ως προσβολή της ελεύθερης έκφρασης και ροής των πληροφοριών μεταξύ των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Πηγή: techgear.gr