Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Rupert Murdoch προσπάθησε να επηρεάσει την πολιτική της Βρετανίας για την Ευρώπη, δήλωσε χθες (12 Ιουνίου) ο πρώην πρωθυπουργός John Major στην Εξεταστική Επιτροπή Leveson που αφορά στην σχέση πολιτικών και Τύπου στην Βρετανία.

Ο Major υπηρέτησε από το 1990 έως το 1997 και εκείνη την εποχή τόνιζε τη βούλησή του να παραμείνει η Βρετανία στην «καρδιά της Ευρώπης».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ο Murdoch του ζήτησε να αλλάξει πολιτική για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια δείπνου των δύο πριν τις εκλογές του 1997, προειδοποιώντας τον ότι η εφημερίδα του δε θα τον στηρίξει εάν δεν το καταφέρει.

«Ο Murdoch είπε ότι δεν του αρέσουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές μας και μου ευχήθηκε να αλλάξω τις πολιτικές μας για την ΕΕ, και εάν δεν το κάναμε οι φυλλάδες του δε θα στήριζαν την συντηρητική κυβέρνηση», είπε ο Major στον ανώτατο δικαστή Λόρδο Leveson.

Αντιφατικά αποδεικτικά στοιχεία

Ο Major τόνισε ότι η παρέμβαση δεν του «προκάλεσε έκπληξη», παρόλο που έρχεται σε αντίθεση με ισχυρισμούς του Murdoch τον Μάιο ενώπιο της Εξεταστικής Επιτροπής Leveson ότι «δεν ζήτησε ποτέ τίποτα από κανέναν πρωθυπουργό».

Ο Major υπογράμμισε ότι «κατέστησε απόλυτα σαφές» στον Murdoch ότι δεν θα αλλάξει τις πολιτικές του και η συζήτηση για την Ευρώπη έληξε, πρόσθεσε ωστόσο: «Αίσθησή μου, παρόλο που δεν το είπε ο Murdoch, ήταν ότι το πήγαινε προς δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ».

Το Συντηρητικό Κόμμα του Major νικήθηκε στις εκλογές από το Εργατικό Κόμμα του Tony Blair. Η ήττα ήρθε όταν η εφημερίδα «The Sun» του Murdoch έδωσε τελικά την στήριξή της στο Εργατικό Κόμμα.

Η Εξεταστική Επιτροπή Leveson, που έχει κυριαρχήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Βρετανίας τους τελευταίους μήνες, κλήθηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό David Cameron ως απάντηση στην δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για το σκάνδαλο της εν λόγω εφημερίδας.

Το σκάνδαλο οδήγησε πέρυσι στο κλείσιμο της εφημερίδας του Murdoch «News of the World».

Ιστορικό

Η Εξεταστική Επιτροπή Leveson αφορά στις πρακτικές και στη δεοντολογία του βρετανικού Τύπου, με επικεφαλής τον ανώτερο δικαστή Leveson, που επέλεξε προσωπικά ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.

Η εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή κλήθηκε από τον βρετανό πρωθυπουργό εξαιτίας του σκανδάλου υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών του επιχειρηματικού ομίλου του Rupert Murdoch (News of the World, News International, Sun).

Πηγή: euractiv.gr