Η Ευρωζώνη θέλει να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, επισημαίνει άρθρο της γερμανικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, θα ζητηθούν επαναδιαπραγματεύσεις από την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση, διεμήνυσαν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα σε κύκλους της ΕΕ. Κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να απορριφθεί, αν το ζητούμενο είναι να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη, γράφει η εφημερίδα και επικαλείται δήλωση του Προέδρου της ΕΕ Herman Van Rompuy : «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ΕΕ, ενώ εκείνη εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

«Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες κάνουν ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στη χώρα. Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα εκλογές. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν τα μέχρι τώρα κυβερνητικά κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Μ’ αυτή την προθυμία των Βρυξελλών για διαπραγμάτευση, θα μπορούσαν να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη».

Το άρθρο αναφέρει ότι στους κύκλους της Τρόικας υπάρχει η πεποίθηση, ότι η Ελλάδα παραβίασε και πάλι τις δεσμεύσεις λιτότητας. «Από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η εφαρμογή του δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου, είπαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». «Το πρόγραμμα είναι σε λάθος δρόμο», δήλωσε ένας υπεύθυνος.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schäuble είπε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, ότι η στην επόμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για έλεγχο, η Τρόικα θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Θέλει να επισκεφθεί την Αθήνα, μόλις δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση.

Ο συντάκτης περιγράφει ότι «περισσότερο από δύο μήνες η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία. Έτσι οι μεταρρυθμίσεις μπλοκάρονται και η οικονομία καταρρέει για ακόμη μία φορά. Μ’ αυτό τον τρόπο ούτε οι εταιρείες παροχής ενέργειας μπορούν να πληρώσουν τις πρώτες ύλες τους. Για να αποφύγει το μπλάκ άουτ του ηλεκτρικού, το δικαστήριο διέθεσε, βραχυπρόθεσμα, 40€ εκατομμύρια ευρώ από την περιουσία δύο αφερέγγυων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Τους πέντε πρώτους μήνες το ελληνικό εθνικό έλλειμμα ήταν από 10,8 δισεκατομμύρια έως 400 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερο από πέρυσι, εξαιτίας των δραστικά μειωμένων επενδύσεων».

Επισήμως, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο απαιτούν η Ελλάδα να τηρεί τις συμφωνίες της με την Τρόικα, τονίζει η γερμανική έκδοση της Financial Times.

«Περιμένουμε η Ελλάδα να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε», εξήγησε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η ομοσπονδιακή καγκελάριος Angela Merkel είπε στο οικονομικό συμβούλιο του CDU, ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τους Έλληνες, αλλά και με το «αν η Ευρώπη θα είναι στο μέλλον σε θέση να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της».

«Πίσω από την υποστήριξη του κυβερνώντος συνασπισμού στην Αθήνα βρίσκεται η απειλή, ότι σε περίπτωση νίκης του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα αποκλειστεί από τους πιστωτές και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ».

H εφημερίδα αναφέρεται στις «διορθώσεις» που ζητούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα λιτότητας. «Ο Αντώνης Σαμαράς, πρώτος υποψήφιος των συντηρητικών, δήλωσε ότι οι στόχοι λιτότητας θα έσβηναν την οικονομία και γι’ αυτό θα έπρεπε να χαλαρώσουν. Ως πρότυπο λειτουργεί η διάσωση των ισπανικών τραπεζών, στην οποία δεν είχε συμφωνηθεί κανένα κρατικό σχέδιο εξοικονόμισης. Επίσης και η Πορτογαλία, που εξαρτάται από την ευρωπαϊκή βοήθεια, ζητά τώρα αλλαγές τιμών».

Ο επικεφαλής του Euro-Group JeanßClaude Juncker έδωσε το σύνθημα, ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης ελλείμματος στην Ελλάδα, εφόσον οι στόχοι παραμείνουν ουσιαστικοί, τονίζει το άρθρο.

Το άρθρο αναφέρεται τέλος στους «φόβους» της ΕΕ ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποχωρήσει, αν μεγαλώσουν οι οικονομικές ανάγκες. «Άλλοι περιμένουν μια συμφωνία: Τη συμμετοχή του ΔΝΤ εναντίον του μέσου όρου χρέους των δημόσιων πιστωτών», καταλήγει

Πηγή: euractiv.gr