Δραματική έκκληση προς τους ιταλούς πολιτικούς να στηρίξουν την σκληρή οικονομική συνταγή του προκειμένου να μην γίνει η χώρα το επόμενο θύμα της κρίσης της ευρωζώνης, έκανε ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την Ισπανία και την Κύπρο, ενώ μεγάλες αμφιβολίες εγείρονται και για τις ελληνικές εκλογές και μια πιθανή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο Monti είπε στο κοινοβούλιο στη Ρώμη: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις νέες δυσκολίες για να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τόσο στο ευρωπαϊκό μέτωπο όσο και στην εσωτερική ιταλική πολιτική».

4 μέρες μετά την έγκριση των 100δις € για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, η πιστοληπτική ικανότητα της Μαδρίτης υποβαθμίστηκε κατά 3 μονάδες από το A3 στο Baa3, από τον οίκο Moody’s, που σημείωσε ότι το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών θα προσθέσει περισσότερο δημόσιο χρέος.

Αναφερόμενος επίσης και στα υψηλά κόστη δανεισμού της Μαδρίτης καθώς και στην αδύναμη οικονομία της, ο οίκος τόνισε ότι θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη χώρα.

Ο Moody’s υποβάθμισε επίσης και την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες, από το Ba1 στο Ba3, επικαλούμενος τον μεγάλο κίνδυνο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ καθώς και την ήδη τεταμένη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Πανικός στην Ελλάδα

Στο μεταξύ οι Έλληνες τραβούν τα λεφτά τους από τις τράπεζες ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, που δε θα έχουν επιπτώσεις μόνο στην Αθήνα, αλλά απειλούν πιθανώς την οικονομική και νομισματική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης.

Τραπεζίτες λένε ότι καθημερινά γίνεται ανάληψη μέχρι και 800εκ € από μεγάλες τράπεζες, φοβούμενος ο κόσμος μια δυνητική επιστροφή στη δραχμή

Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους διαπίστωσε ότι 35 στους 59 πιστεύουν ότι μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα ακολουθήσει η Ισπανία, καθώς θα χρειαστεί πλήρες πακέτο διάσωσης εντός 12 μηνών.

Ο Obama καλεί τον Van Rompuy

Σε ένα σημάδι αυξανόμενης ανησυχίας στον Λευκό Οίκο ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν καταφέρει να μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, η επανεκλογή Obama θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Herman Van Rompuy για να συζητήσουν το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, τόνισε εκπρόσωπος των Βρυξελλών.

Ο αμερικανός υπουργός οικονομικών Timothy Geithner είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες διατηρούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση να εξομαλύνουν την κατάσταση στο ευρώ.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy μιλώντας στη Μαδρίτη, τόνισε ότι ενώ κάθε χώρα πρέπει να πάρει τα δικά της μέτρα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, μόνο μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα μπορέσει να επιλύσει την κρίση.

«Η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί μόνο κάνοντας αυτά που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό και με πολύ περισσότερη Ευρώπη και πολύ περισσότερη ολοκλήρωση», είπε.

Η Γερμανία υποστηρίζουν τον Monti

Η Γερμανία κάλεσε τους ιταλούς να εφαρμόσουν τις επίπονες οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις του Monti προκειμένου να μείνειη χώρα τους εκτός της επικίνδυνης ζώνης: «Εάν η Ιταλία συνεχίσει στο μονοπάτι του Monti δε θα υπάρξουν κίνδυνοι», είπε ο Wolfgang Schäuble σε συνέντευξη στην La Stampa.

Πηγή: euractiv.gr