Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης του προϋπολογισμού της ΕΕ και προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ενίσχυση των πόρων, το Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2014-2020.

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χθες (13 Ιουνίου), ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη θέση της συνέλευσης για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου. Το σύνθετο πακέτο αναφέρεται σε 60 νομοθετικές προτάσεις, καλώντας τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με τη χορήγηση πόρων της ΕΕ της ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι 2020.

«Μπορούμε να κερδίσουμε από κοινού ή να αποτύχουμε ξεχωριστά», δήλωσε ο Joseph Daul, ηγέτης του Κόμματος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε μια ασυνήθιστα εκφραστική ομιλία του.

«Η πραγματικότητα είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις, είτε πρόκειται για οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές, στρατιωτικές ή πολιτικές», πρόσθεσε ο κ. Daul, παρακινώντας τους ηγέτες να κάνουν τα λεγόμενά τους πράξη.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα αρχίσουν να συζητούν το νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό στη σύνοδο κορυφής (28-29 Ιουνίου), οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη αρχίσει. Υπάρχουν βέβαια σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα για την υιοθέτηση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα επιτρέψει στην ΕΕ να έχει απευθείας δικά της έσοδα.

Ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Alain Lamassoure είπε στη EurActiv ότι οι θέσεις των χωρών που μέχρι στιγμής είναι αυτές που διατυπώνονται από τους υπουργούς προϋπολογισμού, που δεν βλέπουν τη συνολική εικόνα. Μόλις οι ηγέτες της ΕΕ φτάσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η συζήτηση θα μετατοπιστεί. «Αν όχι, το Κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», είπε.

Στην ίδια γραμμή και ο Guy Verhofstadt, ηγέτης της φιλελεύθερης ομάδας ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι «μια αξιόπιστη Ένωση χρειάζεται ένα αξιόπιστο προϋπολογισμό και ένα αξιόπιστο εισόδημα για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, και όχι μια συνδρομή μέλους 1%, λες και η ΕΕ είναι κάποια τοπική ομάδα της γειτονιάς».

Το υφιστάμενο σύστημα χρηματοδότησης της ΕΕ βασίζεται κυρίως στις εθνικές συνεισφορές και έχει γίνει εξαιρετικά πολύπλοκο με την πάροδο των ετών, έχοντας 44 διαφορετικές εξαιρέσεις, με τις Βρετανικές επιστροφές ανάμεσα σε αυτές

«Κανένας δεν καταλαβαίνει πλέον ποιος πληρώνει τι», δήλωσε ο Verhofstadt στους δημοσιογράφους

Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν: «Πρόκειται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε η Rebecca Harms, από την ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.

Barrosο: O προϋπολογισμός της ΕΕ δεν είναι για τις Βρυξέλλες

Η ανταλλαγή απόψεων πριν από την ψηφοφορία έλαβε χώρα παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο οποίος πρότεινε τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Οργάνων και το Κοινοβούλιο, σχετικά με την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη», η οποία θα καθορίζει ένα ευέλικτο χρονοδιάγραμμα».

«Πρέπει να διαλύσουμε τον μύθο ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ένας προϋπολογισμός για τις Βρυξέλλες. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι τα χρήματα για τις περιοχές μας, τις πόλεις μας, τα χωράφια μας», δήλωσε ο Barroso. «Αν συμφωνήσουμε ότι στοχευμένες επενδύσεις που απαιτούνται για να συμπληρώνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό μας

Τον Ιούνιο του 2011, ο Barroso πρότεινε την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ από € 976.000.000.000 σε € 1.025 δισεκατομμύρια για την επόμενη επταετία, η οποία αρχίζει το 2014. Ωστόσο, η Γερμανία και έξι άλλα κράτη μέλη έχουν ζητήσει το πάγωμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, τονίζοντας οι εθνικές συνεισφορές τους τίθενται υπό πίεση από την οικονομική κρίση και την ευρωζώνη

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Barroso αντιστάθηκε σε αυτές τις αιτιάσεις, λέγοντας ότι η μείωση θα αντιπροσώπευε περίπου € 100 000 000 000 στην επταετία, με αποτέλεσμα τα δημόσια οικονομικά να αντιστοιχούν στο 0,084% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Janusz Lewandowski, επανειλημμένα τόνισε ότι η πρόταση για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τις εισφορές των κρατών μελών, φέρνοντας € 54 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, υποθέτοντας ότι τα δύο τρίτα των εσόδων από τον φόρο θα πάνε στον προϋπολογισμό της ΕΕ και ένα τρίτο για εθνικούς προϋπολογισμούς.

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ο φόρος θα αποτρέψει επικίνδυνες συναλλαγές και θα εξασφάλιζε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας πληρώνει το μερίδιό του, καθώς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από κάτω από 60% του ΑΕΠ έως 80% λόγω της οικονομικής κρίσης και τα κράτη μέλη έπρεπε να δαπανήσουν € 4,6 τρισεκατομμύρια για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Εάν τα κράτη μέλη δεν συμφωνήσουν για το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η Επιτροπή θα πρέπει να βρει μια άλλη πρόταση για την αύξηση των πόρων της ΕΕ, είτε το φόρο άνθρακα ή ο φόρος για τις κινητές επικοινωνίες, δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Lamassoure.

Λιγότερος προϋπολογισμός – λιγότερη Ευρώπη

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής, ηγέτης του Ανεξάρτητου Κόμματος Nigel Farage, ισχυρίστηκε ότι «ο ευρώ-Τιτανικός χτύπησε παγόβουνο και απλά δεν υπάρχουν αρκετά σωσίβιες λέμβοι», ενώ, ορισμένοι ευρωβουλευτές λένε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ευρώ, αλλά στην έλλειψη υγιούς οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης.

Πηγή: euractiv.gr