Στα 287,8 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε ο καθαρός δανεισμός των ισπανικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ισπανίας (ΤτΙ) κατά το μήνα Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, 14 Ιουνίου. Η δανειοδότηση για το μήνα Απρίλιο ήταν 263,5 δισεκατομμύρια.

Ο ολικός δανεισμός του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΤτΙ διαμορφώθηκε στα 324,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μικρή αύξηση από τα 316,9 δισ. του Απριλίου. Η παροχή κεφαλαίων από την ΤτΙ ισοδυναμεί με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η κλιμακούμενη υποστήριξη που παρέχει το Ευρωσύστημα στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των ισπανικών ιδρυμάτων από τον διατραπεζικό δανεισμό, και την τεράστια έλλειψη ρευστότητας που πλήττει την ισπανική οικονομία.

Πριν από λίγες ημέρες, η Ισπανία έγινε η τέταρτη χώρα της ευρωζώνης που ζήτησε την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης, αποσκοπώντας να διοχετεύσει τα χρήματα σε ένα ειδικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του παραπαίοντα τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης (Eurogroup), συμφώνησαν να παράσχουν στη Μαδρίτη έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, μολονότι ακόμη δεν είχε συμφωνηθεί εάν τα κεφάλαια θα δοθούν μέσω του μόνιμου μηχανισμού ESM, που θα υλοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου, ή του προσωρινού EFSF.

Προσθέτοντας αλάτι στις πληγές της Μαδρίτης, η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη Μαδρίτη φαίνεται πως καταρρέει. Ενδεικτικά, η απόδοση του βαρυσήμαντου δεκαετούς ισπανικού ομολόγου άγγιξε σήμερα το 7%, επιτόκιο που αποτελεί σημείο χωρίς επιστροφή για την ικανότητα ενός κράτους να αναχρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος μέσω δανεισμού.

Για την πλήρη έκθεση δείτε εδώ.

Πηγή: skai.gr