«Περισσότερο από σκληρά» χαρακτηρίζει ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τα όσα καλούνται να αποδεχθούν οι Έλληνες σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που τους παρέχονται.

Σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από την Ιερουσαλήμ, ο κ. Μπλερ προειδοποιεί ότι στο τέλος οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη θα αναρωτηθούν αν το ευρώ αξίζει όλα όσα τους ζητούν οι πιστωτές να αποδεχθούν.

Η λύση στο πρόβλημα κατά τον πρώην πρωθυπουργό είναι μία «μεγάλη συμφωνία» μεταξύ Γερμανίας και υπόλοιπης Ευρώπης για τη διάσωση του ενιαίου νομίσματος.

Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να καθιστά κοινό το χρέος των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη, παράλληλα με τη μείωση του ελλείμματος μέσω μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και την κρατική πρόνοια.

Ο Τόνι Μπλερ αναγνωρίζει ότι οι λύσεις του ευρωομολόγου ή της διαγραφής χρέους θα προκαλούσαν αντιδράσεις στη Γερμανία, αλλά τονίζει ότι η πολιτική συνδυασμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής λιτότητας έχει αποτύχει.

Ο Βρετανός πρώην ηγέτης κάνει την πρόβλεψη ότι το ευρώ θα επιζήσει έστω και αν κατέρρεε το παρόν οικοδόμημα των 17 χωρών-μελών, καθώς όπως λεει είναι πεπεισμένος ότι το ενιαίο νόμισμα έχει νόημα.

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος επικεφαλής της βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, του εποπτικού οργάνου του City, Χέκτορ Σαντς, δήλωσε στο BBC ότι οι βρετανικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντέξουν μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο σοβαρή αν επηρεαζόταν η ικανότητα της Ιταλίας να αποπληρώσει τα χρέη της.

Πηγή: skai.gr