Δοκιμάστε να βρείτε χαρτονόμισμα μεγαλύτερο των 50 ευρώ. Δεν θα τα καταφέρετε, τουλάχιστον σε τράπεζα. Δεν σας το λέω εγώ, μου το μεταφέρουν τραπεζικοί. Οι αναλήψεις που γίνονται αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται σε πενηντάρικα. Τα μεγάλα χαρτονομίσματα μαζεύτηκαν πρώτα ως πιο βολικά για να γεμίσουν απίθανες κρυψώνες και θυρίδες μικρού μεγέθους. Α, ναι. Θα είχε ενδιαφέρον μία στατιστική με τις θυρίδες που νοικιάστηκαν στις ελληνικές τράπεζες μετά τις 6 Μαϊου.

Ο αριθμός τους θα μας εντυπωσίαζε, όσο και τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να έφυγαν μετά την Κυριακή των προηγούμενων εκλογών. Οι Έλληνες αδειάζουν τις τράπεζες και γεμίζουν με λεφτά στρώματα, αποθήκες, θερμοσίφωνες, κοτέτσια, ντουλάπια, πατώματα, φούρνους, γλάστρες. Δεν τους κάμπτουν ούτε οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που απαιτεί εκκαθαριστικό σημείωμα για μεγάλες αναλήψεις και άνοιγμα θυρίδας. «Έρχονται με τα λεφτά στη σακούλα, με το εκκαθαριστικό και τον λογαριασμό ΔΕΚΟ στο χέρι» μου λέει υποδιευθυντής τραπέζης. Ο ίδιος έχει βάλει τις αποταμιεύσεις του σε θυρίδα εδώ και μήνες.

Σε μία άλλη τράπεζα, που βρίσκεται πολλούς ορόφους πιο πάνω από τις ελληνικές, στη Citibank του Λονδίνου, συντάσσουν αναφορές προς τους πελάτες τους, περιγράφοντας με σκούρα χρώματα το ελληνικό τοπίο. Σε σύντομη έκθεση που κυκλοφόρησε χθες, σημειώνουν ότι οι πιθανότητες ελληνικής εξόδου από το ευρώ την επόμενη διετία προσδιορίζονται σε 50%-75%. Αν σχηματιστεί κυβέρνηση Αριστεράς δεν αποκλείεται το Grexit να γίνει νωρίτερα. Για τη Citibank δεν υπάρχει δίλημμα και επιλογή ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ενώ οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας δεν θα δώσουν σύντομα αποτελέσματα συνδεδεμένα με αναπτυξιακή εκκίνηση. (Διαβάστε την έκθεση-στα αγγλικά)

Πίσω στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα, οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αγοράζουν απελπισία πληρώνοντας με ελπίδα και υποσχέσεις. Ο ένας λέει ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Φειδωλό τον βρίσκω. Μπορεί να τον πάει και στις 3.000 ευρώ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα ευρώ θα μείνουν μακριά από τις τσέπες, την αγορά, τη χώρα. Ο άλλος κάνει μια πιο φιλική προσέγγιση προς τον επιχειρηματία, υποσχόμενος μείωση των φορολογικών συντελεστών και αναπτυξιακά κίνητρα. Είναι ωραίο να το λες σε δημοσιογράφους, αλλά πρέπει να δοκιμάσεις να το πεις και σε επιχειρηματία, κατά προτίμηση πριν πετάξει για Ζυρίχη.

Τι προσπαθώ να σας πω; Τις καλύτερες των προθέσεων να έχουν και οι δύο εν δυνάμει πρωθυπουργοί, το παιχνίδι της εμπιστοσύνης έχει χαθεί πριν καν δείξουν τα χαρτιά τους. Δεν ξέρω πια τι είναι αυτό που θα κάνει τον μικρομεσαίο να επιστρέψει στην τράπεζα και τον μεγάλο να επαναπατρίσει κεφάλαιο. Μάλλον ξέρω, αλλά χρειάζεται χρόνο, πράξεις και ηρεμία. Και δεν έχουμε τίποτα από όλα αυτά.

Του Κώστα Γιαννακίδη

Πηγή: protagon.gr