Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την κρίση στη ζώνη του ευρώ, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

Οι τηλεφωνικές επαφές διεξήχθησαν καθώς η κρίση συνεχίζεται καθώς αναμένεται να γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα, την Κυριακή, και διατυπώνονται φόβοι για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, κυρίως την Ιταλία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον Βαν Ρομπάι λίγο πριν από τις 18:00 ώρα Ελλάδας, ανέφερε ο Ντίρκ ντε Μπάκερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ οι ηγέτες του κόσμου ασκούν πίεση στους Ευρωπαίους για να περιορίσουν τη μετάδοση της κρίσης του χρέους που απειλεί να εξαπλωθεί στην Ιταλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επαφή με τον βαν Ρομπάι νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είπε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας εξάλλου ότι ο πρόεδρος της ΕΕ «είναι σε τακτική επαφή» με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Αυτές οι τηλεφωνικές συνομιλίες είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της G20 στις 18 και 19 Ιουνίου στο Λος Κάμπος στο Μεξικό στην οποία υπάρχει κίνδυνος να κυριαρχήσουν οι εξελίξεις για την κρίση του χρέους.

Το Μεξικό που ασκεί την προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20), θα προσπαθήσει να εμποδίσει το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση να μονοπωλήσει την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν.

«Στόχος μας είναι να μην περιορίσουμε και να μην μειώσουμε την ημερήσια διάταξη της G20 μόνο στο ευρωπαϊκό ζήτημα. Θα το προσεγγίσουμε, αλλά ο στόχος μας είναι να την επεκτείνουμε πολύ περισσότερο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Πηγή: zougla.gr