Στις 7 Ιουνίου όλο το Παρίσι, μην πω και η Γαλλία, έστρεψε τα μάτια της στην Grande Halle της Βιλέτ, όπου ο πιο διάσημος Γάλλος χορογράφος (και δεν έχει και λίγους), αλλά κι ένας από τους δημοφιλέστερους του κόσμου, ο 51χρονος σήμερα Φιλίπ Ντεκουφλέ παρουσίασε το «Panorama”.

Ένα εντυπωσιακό, ονειρικό θέαμα, σαν όλα του, στο οποίο συμπύκνωσε τα τριάντα χρόνια της καριέρας του, από το 1983 ως σήμερα. Αμέσως μετά τους Παριζιάνους, αυτή την ήδη αναμενόμενη σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου ρετροσπεκτίβα, θα την απολαύσουν οι Καλαματιανοί. Στις 12 και 13 Ιουλίου.

Θάπρεπε να βάλω θαυμαστικό. Αλλά δεκαοχτώ χρόνια τώρα η Βίκυ Μαραγκοπούλου μας έχει συνηθίσει να εξασφαλίζει για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας τους μύθους (παλιούς και καινούργιους) της πιο ανερχόμενης (και ανήσυχης, ίσως) τέχνης. Πολύ πριν πατήσουν το πόδι τους στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο. Κατάφερε να εγγράψει ένα μικρό, επαρχιακό ελληνικό φεστιβάλ στον παγκόσμιο χάρτη. Και δεν έχει καν (σαν το γιοφύρι της Άρτας κατάντησε) ένα αξιοπρεπές, σύγχρονο Παλάτι Χορού -κάθε χρόνο τα εγκαίνιά του μετατίθενται για «του χρόνου».

Σιχαίνομαι τους εξωτισμούς και τις μιζέριες, αλλά μεγάλο asset του φεστιβάλ Καλαμάτας αποδείχτηκε ένα τσιμεντένιο, μικρό, άβολο, με ανοικονόμητη σκηνή αμφιθέατρο στο ενετικό Κάστρο, εκεί πού έζησε η Ιζαμπώ. Πνιγμένο στα δέντρα, προσφέρει φυσικό σκηνικό σε κάθε παράσταση μια μαγική θέα στην νυχτερινή πόλη και τον μεσσηνιακό κόλπο. ‘Όταν ο στάρ Φιλίπ Ντεκουφλέ επισκέφτηκε το φεστιβάλ με την ομάδα του για πρώτη φορά (η φετινή είναι η τρίτη του συμμετοχή) ξάπλωσε στο αμφιθέατρο του Κάστρου και δήλωσε ποιητικότατα: «εγώ εδώ θα μείνω για πάντα». Ακόμα και το ρολόι της κοντινής μητρόπολης, που χτυπάει κάθε τέταρτο, δεν ενοχλεί κανέναν, ενσωματώνεται στη μουσική των παραστάσεων. Είναι ένα ακόμα δώρο της κοιμισμένης στα πόδια του Κάστρου παλιάς πόλης με τα στενά , σαν νησιώτικα δρομάκια, στην πρωτοπορία του χορού, ξένη και ελληνική, που την καταλαμβάνει κάθε καλοκαίρι. Μαζί με την κατακάθαρη θάλασσα και το ενθουσιώδες κοινό.

Αν κάθε χρονιά η Βίκυ Μαραγκοπούλου, παρ’ όλη την στήριξη του Δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού, οργανώνει το φεστιβάλ με τη ψυχή στο στόμα, φέτος τα πράγματα ήταν δυσκολότερα από ποτέ. Έκανε κι αυτή (όπως και ο Λούκος) περικοπές –για παράδειγμα περιόρισε τους χώρους των παραστάσεων σε δύο (Κάστρο και ΔΗΠΕΘΕ), για να μην νοικιάζει πια ακριβούς εξοπλισμούς. Κάλεσε (πάλι όπως ο Λούκος) περισσότερες ελληνικές ομάδες, τη μια, όμως, καλύτερη από την άλλη (Σοφία Μαυραγάνη, Μαριέλλα Νέστορα, Πατρίτσια Απέργη, αλλά και την Κύπρια Λία Χαράκη.

Δεν έβαλε, όμως, νερό στο κρασί της. Το ξένο πρόγραμμα , εκτός από τον τόσο θεαματικό και επικοινωνιακό Ντεκουφλέ, περιλαμβάνει μια ιστορική χορογραφία του 1966 της περίφημης αμερικανίδας Ιβόν Ράϊνερ, τον ανερχόμενο και πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα γάλλο χορογράφο Πιέρ Ριγκάλ (με ένα πολιτικό έργο) και τη νέα παραγωγή του γνωστού νοτιαφρικανού Γκρέγκορι Μακόμα. Διατήρησε τα σεμινάρια από σπουδαίους καλλιτέχνες, που γεμίζουν κάθε χρόνο την πόλη με νέα αγόρια και κορίτσια από όλη την Ελλάδα. Σχεδίασε ένα ευφάνταστο παράλληλο πρόγραμμα σε δρόμους, πλατείες, ακόμα και στην κατακάθαρη πλαζ της Καλαμάτας.

Πέρυσι ήταν η καλύτερη χρονιά του φεστιβάλ. Η ζήτηση εισιτηρίων είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία (εντάξει, είχε και τον λατρεμένο του παγκόσμιου κοινού Σίντι Λάρμπι Τσερκάουϊ). Αλλά η κρίση είχε ήδη αρχίσει. Φέτος; Φέτος το στοίχημα ανήκει και στους υπόλοιπους Έλληνες φίλους του χορού, που πάντα ,άλλωστε, συνδύαζαν τις διακοπές τους με το φεστιβάλ. Ο νέος δρόμος Αθήνα-Καλαμάτα παραδίνεται στις 23 Ιουνίου, τέρμα οι στροφές και οι ζαλάδες. Σε δυό ώρες, περίπου όσο χρειαζόμαστε για Επίδαυρο, θα μπορούμε να κάνουμε μια βουτιά στη θάλασσα και αμέσως μετά γραμμή για το Κάστρο.

Αλλά, για καλό και για κακό, σημειώστε και την ηλεκτρονική διεύθυνση του φεστιβάλ (www.kalamatadancefestival.gr). Θα μπορείτε να δείτε παραστάσεις στο ipad και το κινητό σας.

Info: 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 12-19 Ιουλίου. Τηλέφωνο για πληροφορίες και εισιτήρια :27210-83086, 90886

Της Βένας Γεωργακοπούλου

Πηγή : protagon.gr