Οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν χθες (12 Ιουνίου) τη Δανική προεδρία και το Συμβούλιο για τη συμφωνία επαναφοράς των εσωτερικών συνόρων στην περιοχή Schengen, προσπερνώντας το Κοινοβούλιο, ενώ οι διαπραγματεύσεις ακόμα συνεχίζονται.

Ο Δανός Υπουργός Δικαιοσύνης, Morten Bødskov, βρέθηκε κάτω από ομαδικά «πυρά» στην ολομέλεια του Στρασβούργο για μια αμφιλεγόμενη απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί της ΕΕ σχετικά με νέους κανόνες που θα επιτρέπουν στις χώρες να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα, αν ορισμένα κράτη δεν σταματήσουν έγκαιρα την παράνομη είσοδο μεταναστών στα σύνορά τους.

Οι ομιλητές από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα συγκρούστηκαν με τη δανική προεδρία, καθώς η εν λόγω συμφωνία θεωρήθηκε κατάφορη επίθεση στις θεμελιώσεις αρχές τις ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον Bødskov να εξηγήσει το λόγο που οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ άλλαξαν τη νομική βάση των κανόνων αξιολόγησης του Schengen, αφαιρώντας από το Κοινοβούλιο και την Κομισιόν τον εποπτικό ρόλο αναφορικά με το Schengen.

Η απόφαση πάρθηκε ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Schengen με άλλα όργανα της ΕΕ ήταν υπό εξέλιξη, περιλαμβάνοντας δύο σημαντικούς νομοθετικούς φακέλους, έναν σχετικά με την επανεισαγωγή ελέγχου συνόρων (έκθεση Weber) και έναν άλλο σχετικά με την αξιολόγηση του Schengen (έκθεση Coehlo). Το Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει τον Ιούλιο.

Ως αποτέλεσμα, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών αποφάσισαν τη Δευτέρα να αγνοήσουν τους Υπουργούς της ΕΕ και τελικά υιοθέτησαν τις εκθέσεις. Όμως διατήρησαν το δικαίωμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Ο Bødskov απάντησε ότι αυτή ήταν μια νόμιμη απόφαση βασισμένη στο περιεχόμενο και όχι στην πολιτική. Επιπλέον παρότρυνε τους ευρωβουλευτές να «δουν το θέμα μέσα από μια ευρύτερη οπτική», προσθέτοντας ότι «με τον συγκεκριμένο συμβιβασμό υποστηρίζουμε ένα μοντέλο βασισμένο σε περισσότερη Ευρώπη».

Αξιοποιώντας το δικαστήριο

Αλλά απέτυχε να πείσει τους ευρωβουλευτές.

«Απλά δεν θα το δεχτούμε. Πρέπει να προσβάλλουμε την απόφαση του Συμβουλίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», δήλωσε ο Guy Verhofstadt, ηγέτης της φιλελεύθερης ομάδας ALDE.

«Έχετε χάσει τη σχέση εμπιστοσύνης με το Κοινοβούλιο, και απομακρυνθεί από την κοινοτική μέθοδο, η οποία εγγυάται ότι τα μεγαλύτερα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στα μικρότερα», δήλωσε ο Joseph Daul, επικεφαλής της κέντρο-αριστερής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ).

«Ανοίξατε την πόρτα στο λαϊκισμό και θα μας βρείτε απέναντί ​​σας», δήλωσε ο Hannes Swoboda, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών.

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων θα αξιολογήσουν σήμερα (13 Ιουνίου) εάν θα αμφισβητήσουν την απόφαση του Συμβουλίου ενώπιον του Δικαστηρίου, αφού λάβουν το πράσινο φως από τη νομική υπηρεσία της συνέλευσης.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν οπωσδήποτε να κερδίσουν, αν προσφύγουν στο Δικαστήριο, ειδάλλως ένας από τους πιο πιθανούς τρόπους εναντίωσης στην απόφαση των υπουργών, είναι να καλέσουν την Επιτροπή σε απόσυρση της πρότασης, είπε ο Swoboda στη EurActiv.

Ανεξάρτητα του αποτελέσματος, η απόφαση των υπουργών της ΕΕ είναι αντίθετη στο «πνεύμα της Λισσαβώνας, όχι απαραίτητα κατά του κειμένου», πρόσθεσε ο Swoboda.

Η Δανική προεδρία «έσπασε»

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να σταματήσουν όλες τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τη δανική προεδρία της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

«Από την πλευρά μου, από το βράδυ της 7ης Ιουνίου, η δανική προεδρία δεν είναι πια ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Από τώρα έως τις 30 Ιουνίου τα μεσάνυχτα, θα απευθυνθούμε αποκλειστικά είτε προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή ανεπίσημα προς την επόμενη Προεδρία της Κύπρου», δήλωσε ο Joseph Daul.

«Πρέπει να σταματήσουμε όλες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της δανικής προεδρίας», είπε ο Verhofstadt.

«Η δανική Προεδρία έχει καταστρέψει τη σχέση εμπιστοσύνης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή απερίσκεπτα παρέκκλινε από τη θεμελιώδη αρχή της κοινοτικής μεθόδου Η αρχή αυτή εξασφαλίζει στην πραγματικότητα ότι τα μεγαλύτερα κράτη μέλη δεν θα επιβάλλουν τη θέλησή τους στα μικρότερα και εξασφαλίζει ότι το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον υπερτερεί έναντι των εθνικών συμφερόντων», πρόσθεσε. Ο Bødskov εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκλονισμένος από τη συζήτηση και τόνισε ότι τα όρια έχουν ξεπεραστεί.

Η Anthea McIntyre από τη συντηρητική ομάδα συντηρητική ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Ρεφορμιστές (ECR), είπε ότι, στις δύσκολες ώρες της κρίσης, αντί για «παιδαριώδη παιχνίδια», η ΕΕ χρειάζεται καλές εργασιακές σχέσεις μεταξύ των οργάνων της. Υπερασπίστηκε το δικαίωμα των χωρών να διαχειριστούν τα σύνορά τους.

Θεσμική αντιπαράθεση στον ορίζοντα

Καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να γιορτάσει την 27η επέτειο από τη συμφωνία Schengen, ένα από τα σύμβολα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η διαμάχη μεταξύ των κρατών μελών και Ευρωβουλής είναι πιθανό να ταράξει τα νερά τις επερχόμενες εβδομάδες.

«Βρισκόμαστε σε σημείο έντονης αντιπαράθεσης και τα μέτρα θα είναι ριζοσπαστικά», δήλωσε ο Daniel Cohn-Bendit, από τους Πρασίνους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το 62% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν το Schengen ως το πιο σπουδαίο όφελος από τα 50 χρόνια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς πάνω από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο.

Από μέρους της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Cecilia Malmström, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση του Συμβουλίου, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για ελιγμούς.

«Είμαι πεπεισμένη πως δεν έχει λήξει το θέμα», είπε.

Η τελική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αρχική πρόταση της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο οπότε και θα ολοκληρώσουν την πρώτη ανάγνωση της νομοθετικής διαδικασίας.

Oρόσημα

Ιούλιος 2012: Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την αναθεώρηση της διακυβέρνησης Schengen

Πηγή : euractiv.gr