Χάρισαν ζωή! Δύο νεαροί -σε 2 διαφορετικές περιπτώσεις- δώρισαν τα όργανα τους και χάρισαν τη ζωή σε συνανθρώπους τους. Ένα αγόρι 16 ετών που κατέληξε στις 10/6 έσωσε συνολικά 6 άτομα. Αντίστοιχα, με τα όργανα του 22χρονου Κύπριου δότη «ξαναγεννήθηκαν» 2 άτομα.

Bravo στις οικογένειες των εκλιπόντων που πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά τους.

Α. Την Κυριακή 10 Ιουνίου, ένα αγόρι μόλις 16 ετών κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», ύστερα από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η οικογένειά του, επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής, αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του για μεταμόσχευση.

Το αγόρι ουσιαστικά «χάρισε τη ζωή» σε μια 29χρονη κοπέλα δίνοντας της την καρδιά του, σε μια γυναίκα 53χρονών στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» δίνοντας το ήπαρ του και σε 2 άνδρες 16 και 55 ετών δίνοντας τα νεφρά του.

Ο 26χρονος υποβαλλόταν 1,5 χρόνο σε αιμοκάθαρση και βρισκόταν σε επείγουσα κατάσταση λόγω αδυναμίας αγγειακής προσπέλασης για την αιμοκάθαρσή του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ ο 55χρονος υποβαλλόταν 7,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση στο «Λαϊκό».

Επίσης, μεταμοσχεύτηκαν οι πνεύμονες του σε ασθενή στο Μόναχο της Γερμανίας και οι κερατοειδείς του μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωση του:

«Ο ΕΟΜ, μαζί με τα θερμά του συλλυπητήρια, επιθυμεί να ευχαριστήσει από καρδιάς την οικογένεια του νεαρού δότη, για την απόφαση να δωρίσει τα όργανα του εκλιπόντος και να δώσει με αυτό τον τρόπο ζωή σε επτά συνανθρώπους μας, με την ευχή η πράξη αυτή να απαλύνει τον πόνο της απώλειας».

Β. Η 2η περίπτωση αφορά έναν κύπριο 22χρονο δότη, ο οποίος κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ύστερα από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η απόφαση της οικογένειας του να δωρίσει την καρδιά και το ήπαρ του νέου στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (στην Αθήνα) έδωσε ζωή σε έναν Έλληνα άνδρα 28 χρονών ο οποίος βρισκόταν σε λίστα αναμονής για 2 χρόνια και σε μια γυναίκα 37 ετών, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για να δεχθεί το μόσχευμα, από το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο», όπου νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση, με ηπατική ανεπάρκεια, τις τελευταίες ημέρες.

Καθοριστική ήταν η συμβολή των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης» και «Ωνάσειο», του Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Κύπρου και του ΕΚΑΒ.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΜ:

http://www.eom.gr/

Πηγή : goodnews.gr