Κλιμακώνεται ο ρυθμός εκροής καταθέσεων από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, λίγες μονάχα ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται ως πηγές τραπεζικούς αξιωματούχους.

Οι ημερήσιες αναλήψεις χρημάτων κυμαίνονται από 100 έως 500 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες ενός τραπεζίτη, ενώ ένας δεύτερος πληροφοριοδότης εκτίμησε ότι την Τρίτη, 12 Ιουνίου, η απώλεια καταθέσεων ενδέχεται να υπερέβη τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Αμφότεροι αξιωματούχοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Από τις αρχές τις ελληνικής κρίσης χρέους το 2009, ιδιώτες και εταιρείες έχουν αποσύρει περίπου 72 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Η απώλεια αυτή έχει εντείνει την κρίση ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος με τη σειρά του αδυνατεί να δανειοδοτήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο, προτού όμως καταγραφούν απώλειες της τάξης των πέντε έως έξι δισεκατομμυρίων τον Μάιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Πηγή: skai.gr