Την πρόθεση της Τουρκίας να εισάγει τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας ως μάθημα επιλογής στα σχολεία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκλεγμένους βουλευτές του κόμματός του.

«Για παράδειγμα, εάν αρκετοί μαθητές μαζευτούν, τα κουρδικά μπορούν να παρθούν ως μάθημα επιλογής, θα διδαχθεί και θα μαθευτεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ιστορικό βήμα».

Η κίνηση της Άγκυρας εντάσσεται στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση με κούρδους αντάρτες, που μαίνεται επί δεκαετίες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, περιλαμβανομένων εκατοντάδων τούρκων στρατιωτών.

Έως τώρα, η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας ήταν απαγορευμένη στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, λόγω φόβων ότι θα προκαλούσε εθνοτικές διαμάχες. Παρά ταύτα, Κούρδοι πολιτικοί και αντάρτες επιμένουν ότι πρέπει να παρέχεται πλήρης κουρδική εκπαίδευση.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της αντιπρόεδρου του φιλοκουρδικού κόμματος Ελευθερία και Δημοκρατία, Γκουλτέν Κιζανάκ, που σχολίασε ότι η ύπαρξη μαθήματος επιλογής για ανθρώπους των οποίων «η μητρική γλώσσα είναι τα κουρδικά αναλογεί σε καταπίεση».

Πηγή: skai.gr