Τα χαρακτηριστικά της ισπανικής κρίσης διαφέρουν από τα ελληνικά, διαπραγμάτευση θα γίνει όπως ακριβως και με την Ελλάδα, ενώ θα υπάρξει και τρόικα για τον έλεγχο των συμφωνηθέντων, δηλώνει ο γερμανός υπ. Οικονομικών.

Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία τώρα και η Ισπανία χτύπησε την πόρτα των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης για να συναντήσει τη θετική ανταπόκριση των εταίρων της με ένα ποσό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 100 δις ευρώ.

«Το κράτος εγγυάται»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρινίζει τη διαφορετικότητα της ισπανικής από την ελληνική πραγματικότητα επισημαίνοντας ότι η Ισπανία έχει πρόβλημα μόνο στον τραπεζικό τομέα, ενώ η Ελλάδα πρόβλημα δημοσιονομικό. Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει πάρει σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, αλλά χρειάζεται τεράστια κεφάλαια για την εξυγίανση των τραπεζών της, τα οποία αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να εξασφαλίσει με ευνοϊκούς όρους από την ελεύθερη αγορά. Και επιμένει σε μια ακόμη διευκρίνιση, ότι γα τα χρήματα εγγυάται το ισπανικό κράτος.

«Το ισπανικό κράτος είναι ο δανειολήπτης για την Ευρώπη» τονίζει. «Η Ισπανία εγγυάται, η Ισπανία θα διαθέσει τα χρήματα στις τράπεζες, η Ισπανία θα ασκήσει την εποπτεία, εξάλλου μόνο αυτή μπορεί να το κάνει. Όχι η Ευρώπη. Απορρίψαμε το αίτημα άμεσης χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών για δύο λόγους. Αφενός, δεν προβλέπεται θεσμικά και, δεύτερον, δεν θα είχε νόημα, διότι την ευθύνη αναλαμβάνει εκείνη η πλευρά που έχει και τις νομικές δυνατότητες εποπτείας κι αυτή είναι το ισπανικό κράτος. Είναι η λύση που βρήκαμε».

«Ίδια διαπραγμάτευση»

Τις τελευταίες μέρες έγινε πολύ λόγος για τους όρους δανεισμού, ιδιαίτερα εάν θα γίνει υπό τη μορφή μνημονίου όπως και στην Ελλάδα, όπου θα τίθενται οι προϋποθέσεις με ελέγχους που θα αναλάβει κάποια τρόικα. «Θα υπάρξει και σε αυτήν την περίπτωση μια τρόικα και φυσικά θα γίνονται έλεγχοι για το κατά πόσο εφαρμόζονται οι όροι του προγράμματος» λέει ο Σόιμπλε. «Όμως το πρόγραμμα θα αφορά μόνο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Εκεί έγκειται και η διαφορά. Δηλαδή, ενώ η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, βρίσκονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής επειδή το χρειάζονται και γι’ αυτό υφίστανται έλεγχο -μάλιστα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία πάει πολύ καλά- η Ισπανία δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον ίδιο τρόπο, με τον ίδιο τρόπο θα γίνει ο έλεγχος και με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα».

«Πρέπει να λέμε την αλήθεια»

Στο μεταξύ, μια εβδομάδα πριν τις κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ καλεί την Αθήνα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία. «Χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το νόμισμα (που θα έχει), η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει» είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της Α. Μέρκελ το πρωί στο Βερολίνο.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Αλλά στην Ευρώπη θα πρέπει να λέμε και την αλήθεια, ειδάλλως δεν οδηγούμαστε πουθενά». Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, όπως λέει ο Φ. Κάουντερ, είναι η κατάσταση των απλών ανθρώπων στην Ελλάδα: «Γιατί μια απόφαση για την Ελλάδα, η οποία δεν τηρεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην Ευρώπη, θα ήταν πρωτίστως για τους απλούς πολίτες ένα τεράστιο πρόβλημα». Ο ίδιος ελπίζει ότι «θα επικρατήσει η λογική, ότι θα εκλεγεί μια κυβέρνηση που θα ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της Ευρώπης και συνεπώς υπέρ εκείνων που είναι αναγκαία. (…) Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που εργαστήκαμε μέχρι σήμερα». Αυτό που προέχει, κατέληξε ο κ. Κάουντερ, είναι η δημιουργία δομών για την είσπραξη των φόρων.

Πηγή: skai.gr