Ο Τζόνι Κάρσον, βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για αφρικανικές υποθέσεις, απείλησε με κυρώσεις οποιονδήποτε Σομαλό θα εργαστεί ενάντια στην ειρηνευτική διαδικασία στην αφρικανική αυτή χώρα.

Ο κ. Κάρσον ανέφερε μετά από μονοήμερη επίσκεψη του στην Σομαλία την Κυριακή, ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα εναντίον «καταστροφέων», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι κάνουν προσπάθειες για την θέσπιση συντάγματος και την εκλογή νέου Προέδρου.

Όπως είπε ο κ. Κάρσον οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και θα αφορούν όσους ανήκουν στην κυβέρνηση της χώρας αλλά και άτομα εκτός αυτής.

Η Σομαλία είναι αντιμέτωπη με χρονοδιάγραμμα μέχρι της 20 Αυγούστου για να παρουσιάσει οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση. Η χώρα δεν έχει σταθερή κεντρική κυβέρνηση από το 1991.

Ο Τζόνι Κάρσον είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Σομαλία τα τελευταία 20 χρόνια. Κατά την επίσκεψη του είχε συνομιλίες με στελέχη της μεταβατικής κυβέρνησης, όπως ο Πρόεδρος Σαρίφ Σεϊχ Αχμέντ και ο Πρωθυπουργός Αμπντιγουελί Μοχάμεντ Αλί.

Ο Πρόεδρος Αχμέντ ανέφερε ότι η επίσκεψη του αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών δείχνει ότι οι συνθήκες ασφάλειας στη χώρα βελτιώνονται και οι δεσμοί με τις ΗΠΑ ενισχύονται.

Σομαλικές και ειρηνευτικές δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης έχουν καταφέρει να περιορίσουν την δύναμη της Αλ Σαμπάμπ, εξτρεμιστικής οργάνωσης που μάχεται να μετατρέψει την Σομαλία σε συντηρητικό ισλαμικό κράτος.

Πηγή: skai.gr