Η Ισπανία θα υποβάλει επίσημο αίτημα για βοήθεια στους εταίρους της στην ευρωζώνη στο «προσεχές διάστημα», και μόλις το αίτημα υποβληθεί θα λάβει πάνω από 100 δισ. ευρώ, δήλωσαν το Σάββατο οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με σχετικό ανακοινωθέν τους.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, που διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες, οι υπουργοί αναφέρουν ότι η οικονομική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα χορηγηθεί είτε μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), είτε μέσω του μόνιμου (ESM).

Τα κεφάλαια θα χορηγηθούν στο ισπανικό ταμείο ενίσχυσης των τραπεζών (FROB) το οποίο θα τα διανείμει χωριστά σε κάθε τράπεζα, ενώ η ισπανική κυβέρνηση θα «διατηρήσει πλήρη ευθύνη για την οικονομική βοήθεια».

Το ΔΝΤ δεν θα συνεισφέρει με κάποια κεφάλαια στο σχέδιο διάσωσης, αλλά προσκλήθηκε να υποστηρίξει την εφαρμογή και την παρακολούθηση της οικονομικής βοήθειας με τακτικές αναφορές.

«Η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια για τη διάσωση των τραπεζών της», ανακοίνωσε νωρίτερα ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία.

Όπως είπε, το πόσο θα είναι αρκετά υψηλό, με «ένα ευρύ περιθώριο ασφαλείας», ενώ οι όροι θα είναι ευνοϊκότεροι από αυτούς που επικρατούν στην αγορά.

Ο ισπανός υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών «είναι διαχειρίσιμες». Ο ντε Γκίντος διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για πακέτο διάσωσης όπως αυτά της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά για δανειακή βοήθεια, που θα διοχετευτεί μόνον προς τον πιστωτικό τομέα και δεν θα προϋποθέτει μέτρα λιτότητας.

Η Μαδρίτη πρόκειται να ζητήσει επισήμως βοήθεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη μόνον αφότου έχει σαφή ιδέα για το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζές της από ιδιώτες αναλογιστές.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ η ισπανική κυβέρνηση τόνισε ότι επιθυμεί βοήθεια για τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα, αλλά δεν συγκεκριμενοποίησε το ύψος της βοήθειας έως ώτου οι ανεξάρτητοι ελεγκτές που έχει προσλάβει παραδώσουν τις σχετικές εκτιμήσεις τους πριν την 21η Ιουνίου.

«Θέλουν βοήθεια, αλλά θα πουν πόση βοήθεια θέλουν σε λίγες ημέρες» δήλωνε στο Reuters μια από τις πηγές της ΕΕ.

Μιλώντας στον Guardian, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μετέσχε στην τηλεδιάσκεψη, κάλεσε την ΕΕ να αναζητήσει λύσεις από κοινού για την κρίση.

«Θα πρέπει να δοθεί γρήγορα λύση» επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι τα προβλήματα της Ισπανίας δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Ελλάδας.

Πηγή: skai.gr