Η Μαδρίτη πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις, αλλά μόνον αφότου έχει σαφή ιδέα για το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζές της από ιδιώτες αναλογιστές, επισήμαναν πηγές της ΕΕ στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ η ισπανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί βοήθεια για τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα, αλλά δεν συγκεκριμενοποίησε το ύψος της βοήθειας έως ότου οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι που έχει προσλάβει παραδώσουν τις σχετικές εκτιμήσεις τους πριν την 21η Ιουνίου.

«Θέλουν βοήθεια, αλλά θα πουν πόση βοήθεια θέλουν σε λίγες ημέρες» δήλωσε στο Reuters μια από τις πηγές της ΕΕ.

Νωρίτερα πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Ισπανία θα ήταν δυνατό να ζητήσει πάνω από 100 δισ. ευρώ, αν και ξεκαθάριζαν ότι αυτό είναι το «ταβάνι», και το πραγματικό ποσό θα μπορούσε να ήταν μικρότερο. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για ένα ποσό μεταξύ 40 και 80 δισ. ευρώ.

Πάντως, μια από τις ευρωπαϊκές πηγές σημείωνε ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η Ισπανία θα λάβει χρήματα από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), ή από τον μόνιμο (ESM), που θα αρχίσει επισήμως τη λειτουργία του το επόμενο μήνα.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σε λίγο ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ενώ το Eurogroup θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση αμεσως μετά.

Μιλώντας στον Guardian, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μετέσχε στην τηλεδιάσκεψη, κάλεσε την ΕΕ να αναζητήσει λύσεις από κοινού για την κρίση.

«Θα πρέπει να δοθεί γρήγορα λύση» επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι τα προβλήματα της Ισπανίας δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Ελλάδας.

Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας

Πηγή: skai.gr