Έκκληση στη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel απευθύνει τo βρετανικό περιοδικό Economist να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να σωθεί η παγκόσμια οικονομία.

Ο Economist εκτιμά ότι η καγκελάριος θεωρεί πως η πολιτική της λιτότητας και η δημοσιονομική πειθαρχία θα υποχρεώσει τους 17 της Ευρωζώνης, και κυρίως τις χώρες του νότου, να προωθήσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στην περίπτωση που η ενότητα της Ευρώπης απειληθεί ωστόσο με καταστροφή, το άρθρο υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα μπορέσει να βρει τη λύση την ύστατη στιγμή.

Στο άρθρο, το οποίο απασχολεί και το πρωτοσέλιδο του περιοδικού, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το σκηνικό διαμορφώνουν η αποδυνάμωση του ευρώ και το χάος τις φήμες για ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα, οι διαφωνίες των πολιτικών και η πενία στα διαθέσιμα κεφάλαια των τραπεζών.

Τονίζεται ότι χρειάζεται πλέον ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου ακόμα και ίσως και νωρίτερα αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα τρομάξει τις αγορές.

Το άρθρο καταλήγει ότι -σε τελευταία ανάλυση- η διάσωση της Ευρωζώνης και η διατήρηση της ισορροπίας στην παγκόσμια οικονομία βασίζεται στις αποφάσεις που καλείται να λάβει το Βερολίνο, καταλήγοντας χαρακτηριστικά «Κυρία Merkel είναι στο χέρι σας».

Στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζεται ένα τάνκερ με το όνομα «Παγκόσμια Οικονομία» που βυθίζεται και καλεί τη γερμανίδα καγκελάριο να βάλει τώρα μπρος τις μηχανές. Χθες, Πέμπτη, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά τρεις μονάδες, η Merkel δήλωνε πως «είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως έχουμε δημιουργήσει τα εργαλεία για υποστήριξη εντός της ευρωζώνης και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία οποτεδήποτε αποδειχθεί απαραίτητο», δήλωσε χαρακτηριστικά , αναφερόμενη στους μηχανισμούς διάσωσης της ΟΝΕ, τον προσωρινό EFSF και τον μόνιμο ESM.

Παρά ταύτα, η γερμανίδα καγκελάριος έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η πορεία προς την δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση των χωρών του κοινού νομίσματος είναι μία μακρά διαδικασία που θα απαιτήσει πολύ χρόνο.

Πηγή : euractiv.gr