Το σοβαρό ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης στην Ισπανία και η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναλόγως της έκβασης των εκλογών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση χωρών με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως απείλησε τουλάχιστον ο οίκος Moody’s, έχουν προκαλέσει νευρικό παροξυσμό στην Ε.Ε. Μέσα σε αυτά τα συμφραζόμενα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρίστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη στο σημερινό φύλο της Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει την έλλειψη μακρόπνοου οράματος για την Ευρώπη, τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ελεγκτικής αρχής, κοινών εγγυήσεων για τραπεζικές καταθέσεις, υπέρ ενός λεγόμενο «συμφώνου εξόφλησης χρεών», όπως έχουν προτείνει οι «πέντε σοφοί» από τη Γερμανία κι εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση.

Η Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι παρεξηγήθηκαν όσα είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Είπα ότι νοιώθω μεγάλο σεβασμό στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει για να ξεπεράσει την κρίση. Επίσης είπα ότι λυπάμαι που οι παρατηρήσεις μου (για τον Νίγηρα) παρεξηγήθηκαν και πλήγωσαν αισθήματα. Δεν ήταν στην πρόθεσή μου. Τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουμε με μεγάλη θέρμη την Αθήνα και έχουμε συνείδηση των δυσκολιών που περνά η Ελλάδα. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση και θα έχει καλύτερο μέλλον, όταν όλοι οι συμμετέχοντες αναλάβουν τις ευθύνες τους και πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Σας διαβεβαιώνω ότι το ΔΝΤ, όπως κι εγώ η ίδια, στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα» τονίζει στη συνέντευξη η Λαγκάρντ. Ο γερμανός δημοσιογράφος ζητά από την επικεφαλής του ΔΝΤ να προσδιορίσει το στίγμα της Ελλάδας. «Η αρχή του ΔΝΤ είναι να μην εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίζει το διάλογο με τους αξιωματούχους. Γι αυτό ας περιμένουμε, όπως το κάνουν κι άλλοι (εμπλεκόμενοι) θεσμοί, τις εκλογές της 17ης Ιουνίου».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε την Ε.Ε. μέσα από τις στήλες της εφημερίδας να αναζητήσει λύσεις από κοινού για την κρίση. «Κοινή εγγύηση χρεών θα ήταν μια κίνηση προς τις χρηματαγορές ότι η Ευρωπαίοι εννοούν στα σοβαρά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα» τόνισε η Λαγκάρντ. «Αυτό που υπονομεύει όλες τις προσπάθειες διατήρησης του ευρώ είναι οι ανασφάλειες και οι αμφιβολίες για το μακρόπνοο όραμα των πολιτικών και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Passauer Neue Presse και απευθυνόμενος προς την Ελλάδα τόνισε ότι δεν πρέπει να λέει κανείς ψέματα στους Έλληνες. «Δεν υπάρχει άνετος δρόμος» ξεκαθάρισε ο γερμανός υπουργός. «η Ελλάδα έζησε για χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες» τόνισε. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης ότι εναπόκειται στη Μαδρίτη να αποφασίσει εάν θέλει να υπαχθεί στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Αντίθετα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη προς το Γερμανικό Ραδιόφωνο είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για την Ισπανία προσδιορίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και το ισπανικό πρόβλημα. «Η Ισπανία έχει πρόβλημα τραπεζών, η Ελλάδα ένα πολύ γενικότερο πρόβλημα. Ίσως να πιέσαμε την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της». Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να ανοίξουν σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές και ότι δεν είναι αντίθετος στην επανεξέταση των όρων (του μνημονίου), σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ.

Πηγή: skai.gr