Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι η ένταση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία θα τον οδηγήσουν να επανεξετάσει -και πιθανότατα να μειώσει- το αξιόχρεο των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών αποτελούν κυρίως εσωτερικό πρόβλημα, που θα έχουν μικρές συνέπειες σε άλλες χώρες με εξαίρεση την Ιταλία. Αλλά εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη αυτό θα «δημιουργούσε μια απειλή για την ύπαρξη του ευρώ».

Ο οίκος, ενόψει και των εκλογών της 17ης Ιουνίου , ανέφερε ότι εάν ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενταθεί, αυτό θα επηρεάσει τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα θέσει υπό επανεξέταση όλες τις αξιολογήσεις του για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και αυτών με ΑΑA όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Η ανακοίνωση σημειώθηκε ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με την οποία οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ και το κόστος της προσπάθειας σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία θα φθάσει τα 80 δισ. ευρώ.

Σήμερα (Σάββατο) πραγματοποιείται εκτάκτως τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με την Ισπανία να αναμένεται να ζητήσει ενίσχυση από ευρωπαϊκά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη χώρα της ΕΕ η οποία θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. “Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα” δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr