Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Ένωσης Γερμανίας (EUD) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Rainer Wieland ζητά δημιουργία ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες θα συγκροτηθούν με την ενσωμάτωση των εθνικών στρατευμάτων.

«Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν πλέον τα χρήματα για τους δικούς τους στρατούς, οι οποίοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτούμενες ικανότητες για εθνικές στρατιωτικές αποστολές ή να προσφέρουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε μεταβαλλόμενα σενάρια απειλών». Ούτε η ασφάλεια, ούτε ο δημόσιος προϋπολογισμός καθιστούν σκόπιμη μια εμμονή στις πατροπαράδοτες δομές, εξήγησε ο Wieland.

«Παράλογες πολλαπλές δομές»

Ο Wieland βλέπει ότι ήρθε η ώρα για μια κοινή πορεία των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. «Δε θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε για πολύ ακόμα υπό τις παρούσες συνθήκες. Από τη μία μεριά μας λείπουν, στην Ευρώπη, στρατιωτικές ικανότητες και χρήματα για να διατηρήσουμε τις εθνικές στρατιωτικές μας δομές. Αυτό κατέδειξε και η στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, που χωρίς την βοήθεια των Αμερικανών δεν θα ήταν δυνατή. Από την άλλη μεριά έχουμε τις παράλογες και πολυέξοδες πολλαπλές και αναπαραγωγικές δομές, εξαιτίας της οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, με τον τρόπο που γινόταν στο παρελθόν».

Το Ευρωπαϊκό σώμα θα μπορούσε να παρέχει για την ήδη υπάρχουσα δομή, ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς.
Ο Wieland μιλάει για έναν «αληθινό ευρωπαϊκό στρατό», ο οποίος θα αποτελείται από μέρη των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποδίδουν μεμονωμένες ικανότητες, που δίνουν ως αποτέλεσμα ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Κάποιοι παρέχουν δυνατότητα μεταφοράς, άλλοι δυνατότητα αναγνώρισης.

Κάποιοι κατασκευάζουν αεροπλανοφόρα, άλλοι ελικόπτερα μάχης. Ένας ευρωπαϊκός στρατός είναι η αποφασιστική προϋπόθεση και για μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Η πολιτική της ασφάλειας και η εξωτερική πολιτική είναι αναπόσπαστα δεμένες μεταξύ τους».

Η συνένωση των ενόπλων δυνάμεων, ισχυρίζεται, θα καθιστούσε δυνατό το σύνολο των αποταμιεύσεων και ταυτόχρονα τις στοχοθετημένες επενδύσεις, με περισσότερη ασφάλεια. Θα καθιστούσε την ΕΕ σύμμαχο με τις ΗΠΑ σε έναν παγκόσμιο παράγοντα, με ικανότητες παρέμβασης, και ταυτόχρονα θα ενίσχυε την αμυντική τους ικανότητα.

«Ο ευρωπαϊκός στρατός πρέπει να γίνει κοινοβουλευτικός στρατός»

«Οι ένοπλες διαμάχες μεταξύ των μεμονωμένων χωρών της ΕΕ θα γίνουν εντελώς αδύνατες. Για τις ένοπλες στρατιωτικές αποστολές θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Ο ευρωπαϊκός στρατός πρέπει να γίνει ένας κοινοβουλευτικός στρατός».

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άμυνας θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα και θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος.

«Ο ευρωπαϊκός στρατός θα έρθει αργά ή γρήγορα. Η κρίση του δημόσιου χρέους θα διευκολύνει τον ερχομό του, αν δεν τον επιταχύνει κιόλας».

Πηγή: euractiv.gr