Στρατοδικείο απέρριψε σήμερα το αίτημα των δικηγόρων του αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κατηγορείται ότι μεταβίβασε διαβαθμισμένα έγγραφα στον ιστότοπο Wikileaks, να ακυρωθούν οκτώ από τις 22 κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Την τρίτη ημέρα της προκαταρκτικής ακρόασης του Μάνινγκ στη στρατιωτική βάση Φορντ Μιντ, στο Μέριλαντ, η δικαστής Ντενίζ Λιντ απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης του στρατιώτη να ακυρωθούν οι κατηγορίες εναντίον του που αφορούσαν «την παράνομη κατοχή και μετάδοση» διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Αργότερα σήμερα η Λιντ αναμένεται να αποφανθεί για ένα άλλο αίτημα της υπεράσπισης, να ακυρωθούν ακόμη δύο κατηγορίες που βαρύνουν τον Μάνινγκ.

Παράλληλα η δικαστής ανακοίνωσε ότι η δίκη σε στρατοδικείο του νεαρού στρατιώτη, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21 Σεπτεμβρίου, θα αναβληθεί για το Νοέμβριο ή ακόμη και για τον Ιανουάριο του 2013.

Η επόμενη προκαταρκτική ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου.

Σε βάρος του πρώην αναλυτή πληροφοριών στο Ιράκ απαγγέλθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου κατηγορία για «συνωμοσία με τον εχθρό», η πιο σοβαρή από τις 22 κατηγορίες εναντίον του, για την οποία κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Πηγή: zougla.gr