Η ισπανική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύματα που τη θέλουν να ετοιμάζει αίτημα διάσωσης από την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι περιμένει τα αποτελέσματα λογιστικών ελέγχων που διεξάγονται στις ισπανικές τράπεζες προτού επιλέξει την πορεία που επιθυμεί να χαράξει.

«Μόλις οι εκτιμήσεις […] γίνουν γνωστές, όσον αφορά τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει τη θέση της», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία.

«Σε κάθε περίπτωση, σας λεω ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», συμπλήρωσε, στον απόηχο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα της σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που ισχυριζόταν ότι το ισπανικό αίτημα για χρηματοδότηση θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το Σάββατο, 9 Ιουνίου, η ισπανίδα αξιωματούχος σχολίασε λακωνικά ότι «καμία συνάντηση δεν είναι σχεδιασμένη», χωρίς όμως να αρνηθεί ότι θα γίνει κάποιας μορφής επικοινωνία.

Η κ Σανταμαρία απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει εκτεθεί στην παραπαίουσα αγορά ακινήτων και κατασκευών.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου, ενώ οι αναλύσεις δύο ανεξάρτητων ελεγκτικών εταιρειών θα δουν το φως της δημοσιότητας στις 21 Ιουνίου.

Έως τώρα, εκτιμήσεις οικονομολόγων τοποθετούν τις ανάγκες του ισπανικού τραπεζικού κλάδου μεταξύ των 40 και των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τηνβ πλευρά του, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, της Banco Santander, Εμίλιο Μποτίν, έχει σχολιάσει ότι οι ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανέρχονται στα 40 δισ.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr