Η γαλλική τράπεζα Credit Agricole (CA) ήλθε σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για παροχή έκτακτης ρευστότητας στην Εμπορική Τράπεζα, που αποτελεί θυγατρική μονάδα του γαλλικού κολοσσού στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Η χρηματοδότηση της Εμπορικής Τράπεζας από την ΤτΕ θα υλοποιηθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως σε περίπτωση περαιτέρω συρρίκνωσης των διαθέσιμων καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου, η Credit Agricole εξασφάλισε χρηματοδότηση της Εμπορικής Τράπεζας μέσω του ELA, του έκτακτου μηχανισμού διοχέτευσης κεφαλαίων που θεσμοθετήθηκε από το Ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με τους όρους του ELA, οι κεντρικές τράπεζες των 17 κρατών μελών της νομισματικής ένωσης μπορούν να παρέχουν έκτακτη ρευστότητα σε εμπορικές τράπεζες που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διότι δεν μπορούν να προσφέρουν αποδεκτά εχέγγυα, όπως κρατικά ομόλογα.

Το επίμαχο σύστημα επιβαρύνει την εκάστοτε κεντρική τράπεζα, αποτρέποντας την παροχή επισφαλών χρηματοδοτήσεων από το σύνολο της ευρωζώνης.

Πηγή: skai.gr