Σήμερα, καθημερινά, στους ελληνικούς δρόμους γίνεται ένας ατελείωτος πόλεμος με την κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων. Είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας με έναν υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και με ανυπολόγιστες συνέπειες που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μειώθηκε. Γι’ αυτό είναι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση να συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στα θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους οδικούς κινδύνους και να μαθαίνουν πώς να τους αποφεύγουν.

Ανάμεσα στα καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι και αυτά της Αγωγής Υγείας και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αναφέρονται στην Κυκλοφοριακή Αγωγή, βασικός σκοπός της οποίας είναι η διαρκής προσπάθεια πληροφόρησης και ενημέρωσης των μαθητών σε θέματα που αφορούν την ασφαλή κίνηση πεζών, επιβατών και οδηγών. Οι μικροί μαθητές άλλωστε μπορούν ακόμη και να διδάξουν «οδικό ήθος» τους γονείς και τους φίλους τους.

Στα πλαίσια αυτά, την Πέμπτη 7/6/2012, οι μαθητές της Α΄ τάξης Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας μαζί με τη δασκάλα τους Ποτουρίδου Γεωργία, επισκέφτηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΚΑ) του Δήμου Νάουσας. Μέσα σ’ έναν υπέροχο και ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο που έχει δημιουργηθεί με τη φροντίδα, την ευαισθησία και την αγάπη του προσωπικού του Δήμου Νάουσας, τα παιδιά εκπαιδεύονται, παίζουν ως υπεύθυνοι οδηγοί και πολίτες. Η εκπαίδευση αφορούσε τόσο την θεωρητική κατάρτιση των παιδιών, όσο και την πρακτική ως πεζοί και ως οδηγοί. Πιο συγκεκριμένα, περιελάμβανε μια γενική παρουσίαση των κανόνων κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας, την παρουσίαση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, την εκπαίδευση στην ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων (ποδηλάτων – αυτοκινήτων), την πρακτική εξάσκηση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και τέλος την αξιολόγηση των μικρών μαθητών.

Αφού το μέλλον ανήκει στα παιδιά καλό είναι να είναι προετοιμασμένα.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτές του Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Νάουσας για την υποδοχή, τον τρόπο παρουσίασης του θέματος, αλλά και για όλα όσα δίδαξαν στα παιδιά μας.

Γεωργία M. Ποτουρίδου
Εκπαιδευτικός – Νηπιαγωγός
Πτυχιούχος Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ