Μέχρι σήμερα η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει επισήμως καμιά βοήθεια από τις Βρυξέλλες, τονίζουν σε κάθε εμφάνισή τους τα κυβερνητικά στελέχη στη Μαδρίτη.

Το μόνο αίτημα που έχει εκφραστεί επισήμως από πλευράς Ραχόι είναι η έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση των κρατικών χρεών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η Ισπανία αγωνίζεται να κερδίσει απεγνωσμένα χρόνο μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Και δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επισήμως αν δεν περάσουν δύο με τρεις εβδομάδες – τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Όπως εξήγησε, η ισπανική κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της αναφοράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουνίου και θα αφορά στην κατάσταση των ισπανικών τραπεζών καθώς επίσης και την αναφορά των ελεγκτών δύο ανεξαρτήτων εταιρειών της Oliver Wyman (Γερμανία) και της Roland Berger (ΗΠΑ) που ήδη βρίσκονται στην Ισπανία. Η έκθεσή τους για τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος θα είναι καθοριστική για τις αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Μαριάνο Ραχόι αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να καταφέρει να αλλάξει το κλίμα και οι ισπανικές τράπεζες να χρηματοδοτηθούν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να μην εμπλακεί το ισπανικό κράτος σε αυτό.

Όχι σε σχέδιο διάσωσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σήμερα στη Μαδρίτη του γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ, απαιτούνται περίπου 100 δις ευρώ για τη «βοήθεια» και όχι «διάσωση» των ισπανικών τραπεζών. Επ ουδενί πάντως η Ισπανία θα δεχόταν να συζητήσει οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης αντίστοιχου εκείνων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας καθώς τα καταστροφικά αποτελέσματά τους στις τοπικές οικονομίες αποτελούν μάλλον παράδειγμα προς αποφυγήν.

Στο μεταξύ και μέσα σε αυτό το κλίμα, αφενός το ισπανικό spread υποχωρεί δραστικά σήμερα και φθάνει στις 480 μονάδες ενώ η επανεμφάνιση της Ισπανίας στις αγορές τής έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει 2.074 δις ευρώ από την τοποθέτηση ομολόγων της διετούς, τετραετούς και δεκαετούς διάρκειας με επιτόκιο όμως που ανήλθε στο 6,1%. Από τα 86 δις που η Ισπανία χρειάζεται να εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του 2012, έχει πετύχει μέχρι τώρα τα 48,2 δις ευρώ.

Πηγή: skai.gr