Τέσσερα σενάρια για το τι θα συμβεί, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, παρουσιάζει σε έκθεσή της η Morgan Stanley, εξετάζοντας τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις χώρες της περιφέρειας.

Σενάριο 1: Ο αντίκτυπος στην οικονομία της Ελλάδας είναι ολέθριος. Οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ είναι περιορισμένες, ενώ στις χώρες της περιφέρειας η έξοδος της Ελλάδας έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Η νομισματική ένωση παραμένει άθικτη, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ΔΝΤ, ενίσχυση του ESM και διάσωση μερικών τραπεζών. Η πιθανότητα πραγματοποίησης του σεναρίου βρίσκεται στο 35%.

Σενάριο 2: Ο αντίκτυπος στην οικονομία της Ελλάδας είναι ολέθριος. Αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ ενώ υπάρχει ισχυρή μετάσταση στην περιφέρεια αλλά και στις πιο αδύναμες χώρες του πυρήνα. Δραστικά έκτακτα μέτρα για την σταθεροποίηση του ευρωσυστήματος, έκδοση ευρωομολόγου και λήψη μέτρων προς μια δημοσιονομική και τραπεζική ένωση. Η πιθανότητα πραγματοποίησης του σεναρίου βρίσκεται στο 40%.

Σενάριο 3: Η Ιταλία και η Ισπανία εγκαταλείπουν το ευρώ. Λαμβάνονται δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς στην Ευρωζώνη, αλλά αποδεικνύονται ανεπαρκή. Η ύφεση είναι βαθιά σε όλη την Ευρώπη και επηρεάζει σημαντικά όλες τις χώρες. Μεγάλες απομειώσεις στις χώρες του πυρήνα που παραμένουν στο ευρώ. Η πιθανότητα πραγματοποίησης του σεναρίου βρίσκεται 20%.

Σενάριο 4: Εγκαταλείπει το ευρώ μια μεγάλη χώρα του πυρήνα και ο Νότος διατηρεί το κοινό νόμισμα. Βαθιά ύφεση στην ΕΕ, αποπληθωρισμός στον πυρήνα και πληθωρισμός στην περιφέρεια. Σημαντικός κίνδυνος βρίσκεται στο ενδεχόμενο μετατροπής του χρέους σε ευρώ σε εθνικά νομίσματα, ενώ θα επιβληθεί έλεγχος στη διακίνηση των κεφαλαίων στον πυρήνα. Η πιθανότητα πραγματοποίησης του σεναρίου βρίσκεται στο 5%.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012, 11:09

Πηγή: zougla.gr/express