Κατά το 28ο ετήσιο Συνέδριο της Κυπριακής και Ελληνικής Ηγεσίας (Cyprus and Hellenic Leadership Conference) που συνέρχεται στην Ουάσιγκτον (6-8/6/2012) και συνδιοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και την Συντονισμένη Προσπάθεια Ελλήνων (The Coordinated Effort of Hellenes), o Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Κασκαρέλης τιμήθηκε με το Βραβείο Soil (Soil Award) για την πολύτιμη προσφορά του στις εθνικές υποθέσεις και τον ελληνισμό στην μακρόχρονη διπλωματική του σταδιοδρομία.

Αποδεχόμενος το βραβείο με εμφανή συγκίνηση, ο κ. Κασκαρέλης τόνισε στη σύντομη ομιλία του ότι έχει γι’ αυτόν ιδιαίτερη αξία, διότι προσφέρεται από καρδιάς και προέρχεται από άτομα που είχε το προνόμιο να συνεργαστεί μαζί τους για πολλά χρόνια και να συνάψει βαθείς και στενούς δεσμούς φιλίας.

Αφού αναφέρθηκε στη μακρά διπλωματική του πορεία και τις αξίες που πάντα τη διέκρινε – την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και τον πραγματισμό – ο Πρέσβης της Ελλάδος τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη να πραγματοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, ώστε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα και να καταστήσει το σύστημα λειτουργικό. Η Ελλάδα, είπε, για να προστατέψει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα της Κύπρου, για να αλλάξει την αρνητική της εικόνα, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ώστε να έχει εκ νέου ισχυρή φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνο-αμερικανική κοινότητα και ιδιαίτερα την κυπριακή για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια στην αποστολή του και συνεχάρη τον ομόλογό του αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Dan Smith, ο οποίος τιμήθηκε με το ίδιο Βραβείο.

Πηγή: skai.gr