Τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην Ευρώπη, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στο τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ παραμένει με την ενισχυμένη αβεβαιότητα να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη εντείνοντας τους καθοδικούς κινδύνους στις οικονομικές προοπτικές» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κεντρικός τραπεζίτης απηύθυνε εκ νέου έκκληση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ χαιρέτησε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σημειώνοντας ότι ξεκίνησε εκ νέου η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα τόνισε ότι έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2013 η ευρωτραπεζα θα συνεχίσει να δίνει φθηνή ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο κ. Ντραγκι αποκάλυψε ότι η απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων βάσης στο 1% δεν ήταν ομόφωνη, κάτι που σημαίνει ότι τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ προσανατολίζονται σε μείωση τους στο άμεσο μέλλον.

Τέλος ο κ. Ντραγκι τόνισε την ανάγκη στην προσεχή Συνοδό Κορυφής, στα τέλη Ιουνίου, «οι ηγέτες της Ευρώπης να ξεκαθαρίσουν το όραμα τους.»

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα αναμένει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Επενδυτών (Investors Service) του οίκου αξιολόγησης Moody’s προχώρησε την Τετάρτη στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας έξι γερμανικών τραπεζών, καθώς –όπως επισημαίνει- ο κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένει μεγαλύτερος από ποτέ.

H εισαγωγική ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr