Έκκληση προς την Ευρώπη για επίδειξη υπευθυνότητας ενώπιον της κρίσης πραγματοποίησαν η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο της άκαρπης τηλεδιάσκεψης του G7 που έλαβε χώρα εχθές, 5 Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, εντείνεται η κρίση στην Ισπανία, με τη Μαδρίτη ωστόσο να αρνείται να ζητήσει διεθνή διάσωση.

«Καθώς ο μεγάλος στόχος είναι η υπερπήδηση της κρίσης, η Ευρώπη ιδιαίτερα πρέπει να φερθεί κατάλληλα και υπεύθυνα», δήλώσε χαρακτηριστικά ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιούν Αζούμι, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Τα σχόλια του ιάπωνα αξιωματούχου αποτελούν συνέχεια των χθεσινών δηλώσεών του, κατά τις οποίες ο κ. Αζούμι αποκάλυψε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «είπαν ότι θα διαχειριστούν τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων χρέους της Ισπανίας, με έναν υπεύθυνο τρόπο, και τους εμπιστεύομαι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Ουάσινγκτον, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Κάρνεϊ, να παραδέχεται ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως κινούνται με μία αυξημένη αίσθηση του επείγοντος», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε «μία κίνηση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, [που] θα είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτή την περίοδο».

Τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ισπανικού χρέους και της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών επανήλθαν στο προσκήνιο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ως αντίκτυπο της κλιμακούμενης κρίσης που πλήττει τη Μαδρίτη.

Επίκεντρο του ιβηρικού προβλήματος αποτελεί η κρατικοποιημένη τράπεζα Bankia, η οποία χρειάζεται επιπλέον 19 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν των 4,2 δισ. που έχει ήδη λάβει, προκείμενου να αποφύγει την πτώχευση. Ωστόσο, η Bankia συνιστά μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι εκτιμήσεις για το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ των 40 και των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπό το βάρος αυτής της ασφυκτικής πραγματικότητας, ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, κάλεσε την Ευρώπη να συναινέσει στην έκδοση ευρω-ομολόγων και την προοπτική δημοσιονομικής και τραπεζικής ενοποίησης.

«Η Ευρώπη πρέπει να πει πού πηγαίνει, να δώσει στον εαυτό της ενότητα, πρέπει να πει πως το ευρώ είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο και δεν κινδυνεύει, πρέπει να βοηθήσει τα έθνη του αντιμετωπίζουν δυσκολίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι, μιλώντας λιγοστές ώρες αφότου ο υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστομπάλ Μοντόρο, προειδοποίησε ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν αποκλείσει τη Μαδρίτη από τις αγορές.

Πέραν των ευρω-ομολόγων, η κυβέρνηση Ραχόι επιθυμεί την απ΄ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τον μηχανισμό ESM, με τη Γερμανία όμως να παραμένει αντίθετη σε αυτήν την πρόταση, επιμένοντας στο υπάρχον σχέδιο σύμφωνα με το οποίο μονάχα κράτη μπορούν να δανειοδοτηθούν από τον ESM.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη ανώνυμη πηγή του πρακτορείου Reuters, το Βερολίνο ζήτησε από τη Μαδρίτη να καταφύγει σε διεθνή βοήθεια κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του G7, με του ισπανούς να απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο.

«Δεν θέλουν [να το κάνουν]. Είναι πολύ υπερήφανοι. Είναι μοιραία ύβρις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ανώνυμος αξιωματούχος.

Πηγή: skai.gr