Την ανάγκη σύστασης ενός σχεδίου που θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε ένα μεγαλύτερο βαθμό ενοποίησης τόνισε ο καναδός πρωθυπουργός, Στίφεν Χάρπερ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται στο αποτέλεσμα των επερχόμενων ελληνικών εκλογών.

«Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά κατά κάποιο τρόπο μας τελειώνει ο διάδρομος απογείωσης, και όσον αφορά τη δομή της ευρωζώνης και […] την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να δούμε ένα ευρύτερο σχέδιο παιχνιδιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χάρπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό CBC την Τρίτη, 5 Ιουνίου.

Ζητώντας την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ολοκλήρωση του οράματος της ενωμένης Ευρώπης, ο κ. Χάρπερ ουσιαστικά απήχησε την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, που φέρονται να επεσήμαναν την ανάγκη για δημοσιονομική και οικονομική ένωση της Γηραιάς Ηπείρου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του G7 που έλαβε χώρα εχθές, 5 Ιουνίου.

«Σε μία περίοδο κρίσης, [προκειμένου] να διατηρηθεί το ευρώ, [οι Ευρωπαίοι] πρέπει να κάνουν μία πολύ μεγαλύτερη [προσπάθεια] ενοποίησης απ’ ότι έχουν κάνει έως αυτό το σημείο», συμπλήρωσε ο καναδός ηγέτης, προειδοποιώντας πως «η εναλλακτική εξέλιξη θα είναι η αποσύνθεση [της νομισματικής ένωσης], μία χώρα κάθε φορά, και αυτό θα ήταν πολύ κακό για του πάντες».

Συνεχίζοντας, ο καναδός ηγέτης εμφανίστηκε επικριτικός για τη βαρύτητα που έχουν προσδώσει οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ελληνικές επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Δεν μπορούμε απλώς να πούμε ‘ας περιμένουμε έως τις ελληνικές εκλογές’, δεν μπορούμε να έχουμε τις ελληνικές εκλογές να καθορίζουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό δεν είναι δίκαιο για οποιονδήποτε», σχολίασε δεικτικά ο καναδός πρωθυπουργός.

Τέλος, σε περίπτωση που το ζοφερό ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης υλοποιηθεί, ο κ. Χάρπερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι ο Καναδάς θα λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνουν την παροχή ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα του Καναδά.

Πηγή: skai.gr