Ο Γιάννης Αλαφούζος τόνισε πως όποιος θέλει να αγοράσει τις μετοχές του Παναθηναϊκού μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να απευθυνθεί στο Σωματείο, ενώ υποστήριξε πως ως τώρα κανένας δεν τον έχει ενοχλήσει γι αυτό το θέμα. Μάλιστα προέτρεψε την πλευρά του πρίγκιπα Φεϊζάλ πως αν δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει πρόταση, τότε να αφήσει την ομάδα ήσυχη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλαφούζου στο aneksartitoi-panathinaikoi.blogspot.gr

Από τις 6 Απριλίου και μετά από μια συνέντευξή σας, εμείς σας είχαμε ζητήσει με ανοικτή επιστολή να πάρετε πρωτοβουλίες και να ηγηθείτε ενός σχήματος Λαϊκής Βάσης αφού οι μέτοχοι μας οδηγούσαν στο Πρωτοδικείο και τη πτώχευση.
Δεν μπορούμε παρά να σας αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που κάνατε και σας ευχαριστούμε για αυτό, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω όπως αρμόζει στην Ιστορία του Παναθηναϊκού μας και τα 3 εκατομμύρια φιλάθλων του και όχι τα 1,7 εκατομμύρια που σας ενημέρωσαν οι στατιστικολόγοι.

Αλαφούζος: Ευχαριστώ για την επικοινωνία και να διευκρινίσω πως το 1,7 που αναφέρθηκα ήταν με βάση έρευνα και αφορούσε ενήλικες, άρα το πιθανότερο είναι να είμαστε 3 εκατομμύρια.

Μετά την ανακοίνωση των ιδρυτικών μελών του Σωματείου, μετά από κάποιες δηλώσεις αυτών και την αρνητική απήχηση που είχαν στον κόσμο ορισμένοι, έχετε μετανιώσει για κάποια επιλογή σας; Θεωρείτε πως βιαστήκατε; Υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια αποχώρηση μέλους;

Αλαφούζος: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι;

Εννοούμε κατά κύριο λόγο την επιλογή Καμίνη ο οποίος έχει δηλώσει φίλαθλος του Πανιωνίου και φαίνεται να επιδιώκει την κατεδάφιση της Λεωφόρου.

Αλαφούζος: Ο κύριος Καμίνης από την πρώτη φορά που άκουσε για το μοντέλο Λαϊκής Βάσης δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει την ομάδα που εκπροσωπεί τον Δήμο που προΐσταται. Θεώρησα πως είναι καλό για τον Παναθηναϊκό σε αυτό το εγχείρημα να έχει τον Δήμαρχο δίπλα του και όχι απέναντί του.
Σχετικά με τη Λεωφόρο με έχει διαβεβαιώσει πως σε καμιά περίπτωση δεν θα πειραχτεί αν δεν έχει ο Παναθηναϊκός καινούργιο γήπεδο. Επίσης με διαβεβαίωσε -όταν του εξέφρασα πως υπήρχε περίπτωση να μεταφερθούμε για φέτος στη Λεωφόρο- πως θα βοηθούσε σε όσα έργα χρειάζονταν να γίνουν. Άρα εννοείτε πως δεν έχω μετανιώσει για καμιά επιλογή μου.

Έχετε τη διάθεση να υπαναχωρήσετε της συμφωνίας που έχετε κάνει με τον κύριο Βαρδινογιάννη αν βρεθεί κάποιος επενδυτής με αρκετά χρήματα και επιθυμεί το 55% της οικογένειας συν ότι ποσοστό επιπλέον πάρει μέσω της ΑΜΚ αν δεν καλυφθεί από τους υπόλοιπους μετόχους;

Αλαφούζος: Δεν χρειάζεται να υπαναχωρήσω, μπορεί ο υποψήφιος επενδυτής να έρθει να μιλήσει με το σωματείο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόταση. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει πλησιάσει εμένα ή κάποιο άλλο μέλος ως εκπροσώπους του σωματείου που κατέχει το 55% ή την ΠΑΕ και συγκεκριμένα τον κύριο Γόντικα να εκφράσει ενδιαφέρον.
Πάντως αν υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον από Έλληνα ή ξένο επενδυτή με ευχαρίστηση να δεχτώ τον ίδιο να συζητήσουμε και αν είναι η πρότασή του καλή για την ομάδα μας, εγώ θα γυρίσω στις επιχειρήσεις μου, αν και δηλώνω πως αυτή τη προσπάθεια για την ομάδα την κάνω με πολύ μεγάλη αγάπη και χαρά.

Και το σωματείο θα διαλυθεί;

Αλαφούζος: Δεν ξέρω, αλλά θα προτιμούσα να υπάρχει και το σωματείο ειδικά αν ο επενδυτής είναι ξένος και το σωματείο με τα μέλη του να εκπροσωπούν το Ελληνικό στοιχείο έστω με ένα 15-20%. Θα ήταν καλό να υπάρχει έτοιμη μια μελλοντική κατάσταση στην περίπτωση που αποφάσιζε ο μεγαλομέτοχος να αποσυρθεί.

Είπατε πως δεν σας έχει ενοχλήσει κανείς για τις μετοχές. Δεν σας έχει σταλεί επιστολή από την δικηγόρο του Πρίγκιπα Φεϊζάλ που ζητάει να μάθει για την ΑΜΚ;

Αλαφούζος: Δεν έχει σταλεί σε εμένα αλλά στην ΠΑΕ. Δεν έχω λάβει γνώση της επιστολής αλλά αυτό δεν είναι πρόταση και τρόπος εξαγοράς μετοχών μιας ΑΕ. Είναι μια επιστολή που θα μπορούσατε και εσείς να στείλετε στην ΠΑΕ, ζητώντας να μάθετε τι συμβαίνει με την ΑΜΚ για να αγοράσετε μετοχές. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό, όποιος θέλει να πάρει μετοχές μπορεί ακόμα και σήμερα να πάρει.

Δεν θα πρέπει να βγει αυτό που λένε ενημερωτικό έντυπο, να πάει στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς και κάποιες άλλες διαδικασίες;

Αλαφούζος: Αν είναι να αγοράσει κάποιος μετοχές αξίας κάτω των 50.000 ευρώ ναι χρειάζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να βάλει χρήματα έναντι. Όπως γνωρίζετε στην προηγούμενη ΓΣ όπου αποφασίσθηκε και η έναρξη της ΑΜΚ με τιμή μετοχής 0,34, ο κύριος Βγενόπουλος είχε εισηγηθεί την αφαίρεση του πλαφόν των 50.000 ευρώ και να μπορεί κάποιος να πάρει μετοχές με 102 ευρώ (300 μετοχές), για αυτούς ισχύει.
Όποιος είναι να βάλει πάνω από 50.000 ευρώ μπορεί να πάει να τα βάλει αύριο το πρωί και να πάρει μετοχές. Εμείς σαν σωματείο έχουμε μετοχοποιήσει ήδη 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τη δική μας πληροφόρηση ο πρίγκιπας είναι ένας αρκετά πλούσιος άνθρωπος και έχει ενδιαφέρον να επενδύσει στον Παναθηναϊκό. Θα του μεταβιβάζατε το 55%;

Αλαφούζος: Δεν έχω λόγο να μη σας πιστέψω πως έχει χρήματα και μακάρι να τα έχει διαθέσιμα για την ομάδα μας. Σας εξήγησα και πριν, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μεταβιβάσουμε τις μετοχές που κατέχει το σωματείο σε οποιονδήποτε έρθει, τον δούμε, μιλήσουμε, μας πει τα σχέδιά του και αποδείξει έμπρακτα καταβάλλοντας χρήματα πως θέλει την ομάδα.
Εγώ στη ζωή μου έχω κάνει πολλές συμφωνίες, ουδέποτε δεν διαπραγματεύτηκα αγορά ή πώληση επιχείρησης με δημοσιεύματα. Είμαστε εδώ όλοι έτοιμοι να δεχτούμε όποιον επιθυμεί να βάλει λεφτά στον Παναθηναϊκό. Ας μας συναντήσει λοιπόν να μας εκφράσει πως θέλει την ομάδα και εμείς θα του την δώσουμε, αν έχει τις προδιαγραφές.
Πιστεύει κανείς πως θα έρθει ένας άνθρωπος να βάλει στον Παναθηναϊκό 20-30-40 εκατομμύρια και θα του πούμε δεν σας θέλουμε;

Απλά αυτό είχε πει κάποια στιγμή ο κύριος Κωνσταντίνου. Πως όποιος και να βάλει 30-40-50 εκατομμύρια τη διοίκηση θα την κρατήσει το σωματείο.

Αλαφούζος: Φαντάζομαι πως κάτι άλλο θα ήθελε να πει ο Βασίλης. Εξάλλου μέσα στη βδομάδα που θα έχουμε συνέλευση θα ξεκαθαρίσουμε πως όποιος νομίζει πως μπορεί να αναλάβει τον Παναθηναϊκό να έρθει να μας συναντήσει με πρόταση αλλιώς να αφήσει την ομάδα να προετοιμαστεί ήσυχη και να καταφέρει τους στόχους της.

Αυτό το πλάνο κατέθεσε όμως στην ΕΕΑ και πήρε έγκριση, επίσης υπήρχε συνάντηση με τους δικηγόρους του κυρίου Βαρδινογιάννη και είχαν συμφωνήσει πως αν περάσει την ΕΕΑ ,καταθέσει 15 εκατομμύρια και παρουσιάσει πλάνο βιωσιμότητας για τα 2 επόμενα χρόνια 50 εκατομμυρίων θα πάρει το 55% που έχετε σήμερα εσείς ως σωματείο.

Αλαφούζος: Να σας ξεκαθαρίσω κάτι. Η ΕΕΑ δίνει την έγκριση αλλά δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός για να μεταβιβαστεί σε κάποιον και συγκεκριμένα το 55% που ανήκει στο σωματείο θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας.
Εμάς δεν μας έχει εκδηλώσει κανείς ενδιαφέρον για τις μετοχές. Οι όποιες συζητήσεις είχαν γίνει με τον κύριο Βαρδινογιάννη πριν την υπογραφή του πληρεξούσιου δεν μας αφορά. Σήμερα όποιος θέλει να πάρει αυτό το 55% θα πρέπει να μας συναντήσει και να μας εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Είναι δυνατόν σήμερα η ομάδα να προχωρά σε μεταγραφές, να υπάρχει σίγουρος επενδυτής που να θέλει να βάλει λεφτά στον Παναθηναϊκό και να μην έχει πάρει ένα τηλέφωνο τον κύριο Γόντικα,τον κύριο Φερέιρα να του πει ξέρετε, υπολογίστε και την τάδε βοήθεια από εμάς στο σχεδιασμό σας;

Έχει γραφτεί πως όσο ήταν σε διαπραγματεύσεις η πλευρά πρίγκιπα με την πλευρά Βαρδινογιάννη, είχαν προτείνει να δανείσουν τον Παναθηναϊκό για να μην κινδυνέψει η ομάδα ενόψει της κρίσης της ΕΠΟ. Γνωρίζετε κάτι;

Αλαφούζος: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έχω μιλήσει με τον κύριο Βαρδινογιάννη, ξέρω πως υπήρχαν επαφές μεταξύ των δικηγόρων και εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά δανειοδότηση δεν προτάθηκε ούτε ζητήθηκε ποτέ. Εγώ ξέρω πως κάναμε τεράστιο αγώνα να τα καταφέρουμε, παρότι δεχτήκαμε πολλές τρικλοποδιές από αυτούς που πόνεσαν μόλις αδειοδοτηθήκαμε.

Έχετε κάνει κάποια επαφή με τους εμπλεκόμενους Ιδιώτες στο project της διπλής ανάπλασης έτσι ώστε να γίνει το όνειρο κάθε Παναθηναϊκού πραγματικότητα, σε οικονομικά μεγέθη του 2012 και όχι του 2005 που ήταν παχιές οι αγελάδες και τα μεροκάματα των εργατών 3πλάσια; Αν ναι βρήκατε ανταπόκριση και αν όχι θα το επιδιώξετε;

Αλαφούζος: Δεν έχουμε κάνει κάποια επαφή ακόμα. Μόλις τελειώσει η σύσταση του σωματείου και οι εγγραφές μελών, που θα μας πάρει μέχρι το Νοέμβριο φαντάζομαι θα είναι το πρώτο που θα τρέξουμε. Οι δικηγόροι μας , έχοντας ψάξει το όλο θέμα ΓΗΠΕΛ έχουν καταλήξει πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.
Η μοναδική απαίτηση που μπορεί να προκύψει είναι τα 2 εκατομμύρια ευρώ του κυρίου Μπόμπολα αλλά και αυτά δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος πως θα τα κερδίσει αν πάμε στα δικαστήρια.
Επίσης κανείς δεν νομίζω να θέλει να έχει απέναντί του μια ομάδα με τόσο κόσμο σαν του Παναθηναϊκού. Εννοείτε πως θα το διαπραγματευτούμε, τόσο στο οικονομικό κομμάτι, όσο και στο αρχιτεκτονικό, θέλουμε ένα γήπεδο πιο «κλειστό», αν με καταλαβαίνεται πιο «κλουβί», πραγματική έδρα. Πιστεύω και ελπίζω πως μπορεί αν είναι έτοιμο σε 3 χρόνια και με κόστος maximum 60 εκατομμύρια.
Η μεταβίβαση των μετοχών θα ολοκληρωθεί τον Γενάρη του 2013. Ο Αλέξης Κούγιας, τον αναφέρω ως νομικό, έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως μετοχές πάνε αποκλειστικά σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε σωματεία. Από την άλλη εσείς δηλώνετε πως δεν θα είστε ιδιοκτήτης και κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου αλλά θα είναι ο κόσμος του Παναθηναϊκού.

Πως θα γίνει αυτό αφού δεν του παραχωρείτε μετοχές αλλά δικαίωμα ψήφου και ποιος ή ποιοι τελικά θα έχουν τις μετοχές το 2013;

Αλαφούζος:Στόχος μας είναι να έχουμε τις μετοχές πολύ νωρίτερα από το 2013. Ο κύριος Κούγιας κάνει λάθος. Τόσο οι δικηγόροι μας όσο και μέλη της UEFA που έχουμε επισκεφθεί προσωπικώς με τον κύριο Γόντικα, μας έχουν διαβεβαιώσει πως το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορεί να έχει μετοχές ΠΑΕ. Με αυτή τη λογική τονίζουμε πως δεν είναι ιδιοκτήτης κανείς του Παναθηναϊκού αλλά όλα τα μέλη του σωματείου.

Τα μέλη θα έχουν το δικαίωμα να βάζουν υποψήφιοι και να εκλέγουν ποιους επιθυμούν να τους εκπροσωπούν ,είναι το μοντέλο διοίκησης που όπως μας είπαν στην UEFA θα ακολουθήσει όλη η Ευρώπη σε λίγα χρόνια. Ακόμα και αν προκύψει ενδιαφέρον κάποια στιγμή από Επενδυτή τα μέλη με ψηφοφορία θα αποφασίσουν αν θα παραδοθούν οι μετοχές και αν καλύπτει ο Επενδυτής το όραμα που έχουμε όλοι για έναν μεγάλο και ενωμένο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ.

Όπως δείχνουν τα πράγματα και με το μέχρι τώρα ποσό που έχετε συγκεντρώσει ως σωματείο (κατά δήλωσή σας 1,1 εκατομμύρια) και το έχετε καταθέσει έναντι ενόψει της ΑΜΚ , μαζί με το 55% που διαχειρίζεστε δεν θα φτάσετε το 67% που απαιτείτε για να παίρνετε μόνοι σας τι αποφάσεις. Πιστεύετε μετά την άρνηση των νυν μετόχων να σας στηρίξουν πως θα μπορέσετε να συνδιοικήσετε και να τα βρείτε;
Αλαφούζος: Μόλις αρχίσουν τα μέλη να γράφονται το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα μας δώσει πάνω από το 67%, στην περίπτωση που πιάσουμε τον στόχο των 40.000 μελών θα καλύψουμε όλη την ΑΜΚ και θα έχουμε 75-80%, αλλά ακόμα και αν δεν συγκεντρώναμε πάνω από το 67% δεν νομίζω πως θα ήθελε κάποιος να σταθεί εμπόδιο και να μην συνεργαστεί σε μια τέτοια προσπάθεια και να το πει σε όλο αυτό τον κόσμο που θα έχει στερηθεί για να συμμετάσχει.

Θα προλάβετε μέχρι τις 9 Ιουλίου που λήγει η ΑΜΚ σύμφωνα με υπαλλήλους της ΠΑΕ;

Αλαφούζος: Η ΑΜΚ μπορεί να πάρει παράταση και να μπαίνουν λεφτά στα ταμεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι εγγραφές στο σωματείο πότε ξεκινάνε;

Αλαφούζος: Ξεκινάνε πιθανότατα στις 2 Ιουλίου ημέρα Δευτέρα, η διαφημιστική καμπάνια είναι έτοιμη και ελπίζουμε να ανταποκριθεί ο κόσμος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΑΣ.

Το κάθε μέλος θα έχει τα προνόμια που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες δηλώσεις σας;

Αλαφούζος: Κοιτάμε μέρα με τη μέρα να προσθέτουμε και ένα προνόμιο τα οποία θα τα ανακοινώσουμε σε συνέντευξη τύπου τέλος της εβδομάδας ή αρχή της επομένης. Εμείς πάντως θα εισηγηθούμε και μια μείωση της τάξης του 30-40% των εισιτηρίων διαρκείας αντιλαμβανόμενοι την δυσκολία του κόσμου.

Συγνώμη που θα επανέλθω αλλά ξέρετε θα πρέπει οι φίλαθλοι της ομάδας να έχουν μια όσο πιο ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα πρίγκιπα. Δεν υπάρχει πια Βαρδινογιάννης για να μιλήσουν αλλά σωματείο;

Αλαφούζος: Ναι με το σωματείο και τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ θα πρέπει να συναντηθούν ή να πάνε απευθείας στην ΑΜΚ να καταθέσουν χρήματα.

Αν σας συναντήσουν και σας πούνε πως θα υλοποιήσουν το πλάνο που κατέθεσαν στην ΕΕΑ ποια θα είναι η απάντησή σας;

Αλαφούζος: Καλώς ήλθατε στην μεγάλη οικογένεια του Παναθηναϊκού ό,τι χρειαστείτε θα είμαι δίπλα σας.

Πηγή: novasports.gr