Οι πιθανότητες συμβιβασμού μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μετά τις εκλογές, ακόμα και στην περίπτωση κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέρχονται σε 60%, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής δεξαμενής σκέψης (Think Τank) Open Europe.

Η έκθεση επισημαίνει ότι αν και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα ωφελούταν από την έξοδό της από το ευρώ, το κόστος μίας εξόδου αυτή τη στιγμή θα ήταν μεγαλύτερο από τα οφέλη. Υπολογίζεται ότι η χώρα θα χρειαζόταν άμεση εξωτερική οικονομική ενίσχυση μεταξύ 67 και 259 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν επέστρεφε στη δραχμή.

Τα χρήματα θα απαιτούνταν μόνο για τη βραχυπρόθεσμη στήριξη τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την κάλυψη άμεσων ταμειακών αναγκών. Η βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί από το ΔΝΤ, την ευρωζώνη και ευρωπαϊκά κράτη εκτός ευρώ, όπως η Βρετανία, στην οποία θα αναλογούσε ένα ποσό 4-6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο εθνικό νόμισμα θα υφίστατο υποτίμηση της τάξεως περίπου του 30%, υπολογίζει το βρετανικό ινστιτούτο, κάτι που θα αύξανε τις πιθανότητες ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενίσχυσης των εξαγωγών σε ποσοστό 10% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η προοπτική ενίσχυσης των εξαγωγών θα περιοριζόταν αν συνεχιζόταν η πτώση της καταναλωτικής ζήτησης στην Ευρώπη. Αντίθετα με την Αργεντινή και την Ισλανδία, η Ελλάδα δεν έχει πολλούς φυσικούς πόρους για να στηρίξει την ανάκαμψή της, σχολιάζει η έκθεση.

Μακροπρόθεσμα πάντως, συνεχίζει το Open Europe, η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση θα χαλάρωναν τη λιτότητα και την πίεση επί των Ελλήνων πολιτών. Τελικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι δύο παράγοντες θα ενίσχυαν σημαντικά τις προοπτικές και τα οφέλη μίας ομαλής εξόδου της Ελλάδας κάποια στιγμή στο μέλλον: η προηγούμενη επαρκής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου θα ήταν να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης της περιφέρειας.

Οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ μέσα στον επόμενη χρόνο προσδιορίζονται στο 25%, με την πτώχευση εντός ευρωζώνης και τη δημιουργία παράλληλου νομίσματος να κρίνονται εξαιρετικά απίθανες εξελίξεις.

Τονίζεται επίσης ότι είναι δυνατή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη με την ταυτόχρονη παραμονή της στην ΕΕ, αξιοποιώντας τη «ρήτρα ευελιξίας» που υπάρχει στις ευρωπαϊκές συνθήκες και που θα επέτρεπε την προσωρινή επιβολή περιορισμών στη ροή κεφαλαίων.

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Πηγή: skai.gr