Η βρετανική τράπεζα HSBC πραγματοποιεί δοκιμές στα μηχανήματα ανάληψης που διατηρεί στην Ελλάδα ώστε να είναι βέβαιο ότι μπορούν να λειτουργήσουν με χαρτονομίσματα διαφορετικού μεγέθους και υφής, σε περίπτωση επαναφοράς της δραχμής.

Εκπρόσωπος της τράπεζας δηλώνει στους Times ότι οι προετοιμασίες γίνονται σε πολλαπλά επίπεδα, κατ’ εφαρμογή των υποδείξεων του εποπτικού οργάνου του Σίτι του Λονδίνου. Η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ζητήσει από τις βρετανικές τράπεζες να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο.

Τα τεστ που πραγματοποιεί η HSBC αποσκοπούν στο να εντοπιστούν τυχόν τροποποιήσεις που απαιτούνται στα ATM ώστε να χειρίζονται χαρτονομίσματα άλλα από του ευρώ. Η HSBC διατηρεί 15 υποκαταστήματα και 25 μηχανήματα ανάληψης χρημάτων στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει με επιστολές τους καταθέτες στα υποκαταστήματα επί βρετανικού εδάφους ότι ολοκληρώνεται τις προσεχείς εβδομάδες η διαδικασία υπαγωγής των καταθέσεών τους στο σύστημα εγγυήσεων της βρετανικής κυβέρνησης. Η Τράπεζα Κύπρου είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες που λειτουργούν στη Βρετανία με το σύστημα εγγυήσεων άλλης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Κύπρου.

Η ανησυχία για τις κυπριακές τράπεζες συνεχίζεται, με το νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας να δηλώνει στους Financial Times ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δεν είναι απίθανη. Ο Πανίκος Δημητριάδης τονίζει πάντως ότι δεν αποκλείει την εύρεση κεφαλαίων από άλλες πηγές για την απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Πηγή: skai.gr