Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους τάσσονται υπέρ της παροχής ασύλου σε όσους το έχουν ανάγκη, από τα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Παράλληλα, θεωρούν ότι οι κανόνες για την εισδοχή αιτούντων άσυλο, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι σε όλη την ΕΕ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων (67%) θεωρεί ακόμη ότι είναι σημαντικό να είναι σε θέση να ταξιδεύει εντός της ΕΕ χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Αυτά συνάγονται μεταξύ άλλων από δημοσκόπηση του ευρωβαρομέτρου για τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της διασυνοριακής κινητικότητας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μαζί με τα αποτελέσματα σχετικής έκθεσης.

«Τα αριθμητικά στοιχεία της έκθεσης και το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη της Επιτροπής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ισχυρή και συνεκτική πολιτική μετανάστευσης, που να ανταποκρίνεται τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες. Πρέπει να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να διασφαλίζουμε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, να παρέχουμε πραγματική προστασία σε όσους την χρειάζονται, και συγχρόνως να παρέχουμε διόδους για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα», δήλωσε η Σεσίλια Μάλστομ, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η Τουρκία στο ζήτημα του ελέγχου της λαθρομετανάστευσης, η επίτροπος ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση της Τουρκίας και άφησε να εννοηθεί ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο θέμα αυτό θα μπορούσε να συναρτηθεί με το ζήτημα της βίζας που πρέπει να έχουν οι Τούρκοι πολίτες όταν επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.

Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα καίρια σημεία της έκθεσης και της δημοσκόπησης του ευρωβαρομέτρου (ΔΕ):

Νόμιμη μετανάστευση

ΕΚΘΕΣΗ: Στην ΕΕ, υπάρχουν περίπου 20,2 εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών, περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ (502,5 εκατομμύρια) και 9,4% των εκτιμώμενων παγκοσμίως 214 εκατομμυρίων μεταναστών.

ΔΕ: το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι νόμιμοι μετανάστες θα πρέπει να έχουν
τα ίδια δικαιώματα με τους ημεδαπούς. Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους (42%) πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει τη μετανάστευση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημογραφικές προκλήσεις και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ενώ το 46% διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Παράνομη μετανάστευση

ΕΚΘΕΣΗ: Το 2011, απαγορεύτηκε η είσοδος στην ΕΕ σε συνολικά 343 000 άτομα, δηλ. υπήρξε μείωση κατά 13% σε σχέση με το 2010. Επίσης, το 2011, συνελήφθησαν συνολικά 468.500 άτομα (σημειώθηκε μείωση σε σχέση με το 2010, οπότε ο αριθμός των συλληφθέντων ήταν περίπου 505.000) και τα κράτη- μέλη επαναπροώθησαν περίπου 190.000 υπηκόους τρίτων χωρών (15% λιγότερο απ’ ό,τι το 2010).

ΔΕ: Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους (80%) θεωρούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τη βοήθειά της προς τα κράτη μέλη, για να τα βοηθήσει να διαχειρίζονται την παράνομη μετανάστευση. Το 78% πιστεύει ότι το κόστος της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να κατανέμεται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Μετανάστευση

ΕΚΘΕΣΗ: Το 2010, το μέσο ποσοστό απασχόλησης των υπηκόων τρίτων χωρών ηλικίας 20- 64 ετών ήταν 58,5%, σε σύγκριση με το 68,6% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 20- 64 ετών.
ΔΕ: Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μετανάστευση εμπλουτίζει οικονομικά και πολιτιστικά τις χώρες της ΕΕ. Το 60% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι μετανάστες μπορούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης λόγω διακρίσεων.

Άσυλο

ΕΚΘΕΣΗ: Το 2011, υποβλήθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ λίγο περισσότερες από 302.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, σημειώθηκε, δηλ., σημαντική αύξηση κατά 16,2% σε σχέση με το 2010. Ο αριθμός αυτός παραμένει ωστόσο πολύ χαμηλότερος από το επίπεδο- ρεκόρ του 2001, οπότε οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έφτασαν τις 425.000.

ΔΕ: Το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν προστασία και άσυλο σε όσους τα έχουν ανάγκη. Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να κατανέμεται με πιο ισότιμο τρόπο μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ.
Σένγκεν και ελεύθερη κυκλοφορία

ΕΚΘΕΣΗ: Το 2011 εκδόθηκαν περίπου 12,7 εκατομμύρια θεωρήσεις Σένγκεν, η πλειονότητα των οποίων στη Ρωσική Ομοσπονδία (40,7%), ακολουθούμενη από την Ουκρανία (8,7%), την Κίνα (8,1%) και την Τουρκία (4,7%).

ΔΕ: Λίγο λιγότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57%) συμφωνούν ότι θα πρέπει να είναι ευκολότερο για τους πολίτες τρίτων χωρών να ταξιδεύουν στην ΕΕ για τουρισμό ή επαγγελματικούς λόγους. Η δυνατότητα να ταξιδεύει κανείς εντός της ΕΕ χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα είναι σημαντική για το 67%.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Πηγή: zougla.gr