Τρεις καταθετικές Ισπανικές τράπεζες, η Ibercaja, η Liberbank και η Caja3 εξετάζουν το ενδεχόμενο συνένωσης προκειμένου «θωρακίσουν» τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Τα διοικητικά συμβούλια των τριών τραπεζών αναμένεται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, 29 Μαΐου, ώστε να ψηφίσουν επί του ζητήματος.

Η ειρωνεία είναι ότι κατά τους τελευταίους μήνες πολλές ισπανικές τράπεζες έχουν θέσει επί τάπητος την πιθανότητα συνεργασίας. Ενδεικτικά, η Caja3 προέκυψε από τη σύμπραξη τριών τοπικών τραπεζών, ενώ η Liberbank είναι το προϊόν συνένωσης τεσσάρων ιδρυμάτων.

Η εντυπωσιακότερη περίπτωση βεβαίως παραμένει η Bankia, που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία επτά τραπεζών, και κρατικοποιήθηκε όντας στα πρόθυρα της πτώχευσης στα μέσα Μαΐου. Η Bankia έχει κοινοποιήσει ότι χρειάζεται 19 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει τους ισολογισμούς της.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα για την ιβηρική χώρα. Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο της Μαδρίτης, κυμαίνεται κοντά στο 6,5%, πλησιάζοντας το επίφοβο 7% που θεωρείται «ταφόπλακα» για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μέσω αναχρηματοδότησης.

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί έναν από τους αδύναμους κρίκους της ισπανικής οικονομίας, λόγω της έκθεσής του στην παραπαίουσα αγορά ακινήτων. Η επισφαλής κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει εγείρει ερωτηματικά για το εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεδομένου του μεγάλου κόστους δανεισμού της ίδιας της χώρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ισπανίας, η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ, κατά τα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κλάδος του λιανεμπορίου καταγράφει τον 22ο διαδοχικό μήνα μειωμένων πωλήσεων.

Πηγή: skai.gr