Βέβαιος ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να βοηθήσει τα μέλη της, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι μιλώντας στη Βουλή των αντιπροσώπων στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε τη Λευκωσία λίγες βδομάδες πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο την 1η Ιουλίου 2012.

Όπως είπε ο κ. Ρομπέι, σήμερα βιώνουμε δραματικές στιγμές, στιγμές κρίσης, στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Κύπρο. Όμως, επίσης σήμερα μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μαζί.

Πρόκειται, είπε, για δύσκολους καιρούς. Από το 2008 η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο κρίσεις, την κρίση τραπεζών και την κρίση του χρέους. Έχει πληγεί και η Κύπρος και γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της.

Υπογράμμισε ότι εύρωστα δημοσιονομικά και ανάπτυξη είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε τη σημασία «να μείνουμε ενωμένοι» για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Σε ό, τι αφορά στην αντίδραση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας θύμισε την υποστήριξη που ήδη παρείχε το Συμβούλιο στην Κυπριακή Προεδρία.

Για το κυπριακό ο κ. Βαν Ρομπέι αναγνώρισε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις και επανέλαβε ότι δεν θα λυθεί με ένα θαύμα. Κάλεσε και τις δύο πλευρές να καταβάλουν προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του προβλήματος.

Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε τον κ. Βαν Ρομπέι για τη βούληση της Βουλής για την οργάνωση μιας πετυχημένης Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Προσδοκούμε στη συνέχιση μιας αγαστής συνεργασίας με όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», είπε.

Πηγή: skai.gr