Τη στροφή των ελλήνων ψηφοφόρων προς τα κόμματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνει σε κεντρικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Bloomberg, κάνοντας αναφορά στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν κατά το σαββατοκύριακο στον ελληνικό Τύπο και δίνουν στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επαρκή ποσοστά προκειμένου να σχηματίσουν μία πλειοψηφική κυβέρνηση συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία κατέλαβε την πρώτη θέση στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου στις έξι δημοσκοπήσεις, καθώς η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου εντείνεται. Οι δημοσκοπήσεις έλαβαν χώρα καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης και του τραπεζικού κλάδου της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν λάβει σάρκα και οστά στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι προετοιμάζεται να διοχετεύσει περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ στην κρατικοποιημένη τράπεζα Bankia, ενώ ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της ιβηρικής χώρας επιζητά κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να προστατευθεί από την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου.

Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα βλέμματα που παραμένουν στραμμένα στην Αθήνα, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί που τάσσονται υπέρ του προγράμματος διάσωσης επιμένουν να προειδοποιούν για τις μετεκλογικές εξελίξεις που θα λάβουν χώρα εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Το Bloomberg σημειώνει πάντως ότι η πίεση αυξάνεται και από αξιωματούχους εκτός ελληνικών συνόρων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκαρντ, που στάθηκε στην ελληνική φοροδιαφυγή και την ανάγκη οι έλληνες να «πληρώσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα σχόλια του Γιούργκεν Φίτστεν, νεοδιορισμένου αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της γερμανικής Deutsche Bank, ο οποίος αποκάλεσε την Ελλάδα ένα «αποτυχημένο κράτος».

Τέλος, το διεθνές πρακτορείο υπογραμμίζει την άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως αντίκτυπο της δημοσίευσης των επίμαχων δημοσκοπήσεων.

Πηγή: skai.gr