Μετά το αμφιλεγόμενο ποίημα του για το Ισραήλ, ο γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκρας με νέο έργο του υπερασπίζεται την Ελλάδα απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Το λίκνο της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται να διαπομπεύεται» γράφει ο πολυβραβευμένος ποιητής στο νέο του δημιούργημα «Ντροπή στην Ευρώπη».

Ο Γκίντερ Γκρας κατηγορεί την Ευρώπη για την σκληρή πολιτική της απέναντι την Ελλάδα. Το ποίημα που δημοσιεύεται το Σάββατο στην «Süddeutsche Zeitung», έχει τίτλο «Ντροπή στην Ευρώπη».

Ο ποιητής κατηγορεί την Ευρώπη ότι διαπομπεύει απροκάλυπτα την Ελλάδα ως οφειλέτη και «θρυμματίζει τις αξίες της με φόρους».

Αναφέρει: «ως να ήταν μια άνομη χώρα στην οποία όσοι έχουν την εξουσία σφίγγουν όλο και περισσότερο το ζωνάρι».

Το ποίημα αποτελείται από δώδεκα στροφές. Το έργο ξεκινά με τις γραμμές «κοντά στο χάος, επειδή δεν ανταποκρίθηκες στις αγορές, είσαι μακριά από εκείνη τη χώρα που σου δίδαξε το μέτρο. Η Ελλάδα διασύρεται, διαπομπεύεται ως οφειλέτης, υποφέρει μια χώρα προς την οποία το χρέος ευγνωμοσύνης θα έπρεπε να είναι παροιμιώδες», γράφει ο ποιητής.

Ο συγγραφέας καταγγέλλει ότι η Ελλάδα ήταν καταδικασμένη στη φτώχεια και κατηγορεί την Ευρώπη ότι της δίνει να πιει το ποτήρι με το κώνειο, σε μια ευθεία αναφορά στον έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη.

Ο κ. Γκρας κάνει αναφορά στη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τελειώνοντας προειδοποιεί την Ευρώπη ότι θα παραπαίει χωρίς το πνεύμα εκείνης της χώρας, από την οποία δημιουργήθηκε.

Πηγή: skai.gr