Ο Τσαρλς Νταλάρα θεωρεί ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Il Sole 24 Ore». Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) καλεί την Ευρώπη να θεσπίσει μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων με επείγοντα χαρακτήρα.

”Πληροφορίες

«Είναι εσφαλμένο να σκεφτόμαστε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξαιτίας της μετάδοσης. Εξάλλου, αυτό θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων σε μεγάλη κλίμακα, αλλά επιτρέψαμε στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα να πλήξει και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, σε σημείο που σήμερα η αγορά δεν γνωρίζει να διακρίνει σωστά ανάμεσα στη σταθερότητα των μεγάλων τραπεζών -Santander, BBVA και Caixa- και τα ταμιευτήρια» αναφέρει στη συνέντευξή του.

Ο κ. Νταλάρα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες και θεωρεί ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία “πιο ρεαλιστική” προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, ενώ ο στόχος θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα.

«Η πρώτη επιλογή απειλεί να τορπιλίσει την αξιοπιστία της δεύτερης και σε αυτήν τη φάση, θα ήταν περισσότερο προσήκον να επιμηκυνθεί ο χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να δοθεί περιθώριο στην ανάπτυξη» καταλήγει στην συνέντευξή του.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Πηγή: zougla.gr